Zitactie

Baliemedewerkers bieden hulp bij stationsprotesten

Protestactie Rotterdam Centraal
Protestactie Rotterdam Centraal. Robin Utrecht

Treinreizigers die zich niet prettig voelen bij een demonstratie in een stationshal kunnen een baliemedewerker om hulp vragen. Die medewerker kan dan meelopen om de reiziger te begeleiden langs het protest, zegt de NS.

Op veertien NS-stations wordt donderdag aan het begin van de avond waarschijnlijk een sit-in gehouden. Demonstranten gaan op de grond zitten uit protest tegen de Israƫlische aanvallen op de Gazastrook. De protesten zijn vermoedelijk in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Groningen, Almere, Breda, Haarlem, Leiden, Zwolle, Maastricht, Leeuwarden en Gouda. Zulke zitacties zijn de laatste tijd vaker gehouden.

LBVSO

De belangenvereniging voor leerlingen in het speciaal onderwijs, de LBVSO, had de NS om hulp gevraagd. “Onze neurodiverse en kwetsbare medeleerlingen geven nu al tijden aan dat zij zich zeer onveilig voelen bij deze demo’s vanwege de omvang, sfeer en om wat er gescandeerd en gewapperd wordt”, laat de vereniging weten. De maatregel van de NS is volgens de LBVSO een prima oplossing. “We hadden liever iemand ter plaatse gehad, maar melden bij de balie voor verdere begeleiding is al een hele winst”, zegt voorzitter Elijah Delsink.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer

Bron: ANP