Protest

Meerdere sit-ins door Pro-Palestijnse demonstranten op stations

Sit-in demonstratie Amsterdam
Foto: Meerdere sit-in protesten op Nederlandse stations ANP / HOLLANDSE HOOGTE / MICHEL VAN BERGEN

Op meerdere stations in Nederland wordt donderdagavond gedemonstreerd om aandacht te vragen voor de situatie in Gaza. In de hal van het centraal station van Amsterdam houden tientallen mensen een zogenoemde ‘sit-in’. In Rotterdam hebben zich rond 18.00 uur ongeveer 250 demonstranten verzameld in de stationshal. In Eindhoven gaat het om ongeveer 200 mensen.

In de hal van Amsterdam Centraal roepen de mensen onder meer ‘cease fire now’, ‘from the river to the sea, Palestine must be free’, ‘Israël is terrorist’ en ‘Israël is crime’. De demonstranten hebben Palestijnse vlaggen meegenomen.

Op het station Rotterdam Centraal zitten de demonstranten op de grond in het midden van de hal, buiten de controlepoorten. Ze roepen op tot een wapenstilstand tussen Israël en Hamas in Gaza. Ook daar klinkt de door sommigen als omstreden beschouwde kreet ‘from the river to the sea, Palestine will be free’. Ook roepen ze ‘Rutte schande, bloed aan je handen’. Er wordt verder gezwaaid met Palestijnse vlaggen.

De politie in Rotterdam heeft het deel van de hal waar de betogers zitten met linten afgezet. Hetzelfde geldt voor het protest in Eindhoven.

Op het station in Groningen werd donderdag als eerste begonnen met de ‘sit-in’. Daar nemen zo’n 70 mensen aan deel.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer

Bron: ANP