15 november OV Congres '23

Provincie Noord-Brabant: ‘Gedeelde mobiliteit is maatwerk’

Provinciehuis Noord-Brabant
Foto: Provinciehuis Noord-Brabant. Alseenrodelap.nl - Elco

Op 15 november is het zover: het OV Congres ’23 in de Jaarbeurs in Utrecht. Tijdens dit event zullen Arwina de Boer en John Kuijs namens de provincie Noord-Brabant een diepgaande blik werpen op de Brabantse aanpak van publieke mobiliteit. 

Sinds 2018 werkt Brabant aan de uitrol van de visie ‘Gedeelde Mobiliteit is Maatwerk’. Het doel is Brabant bereikbaar houden en ervoor zorgen dat mensen actief kunnen blijven deelnemen aan de samenleving. De focus ligt op de reiziger, waarbij niet alleen wordt gekeken naar traditionele ov-concessies, maar ook naar bredere vervoersoplossingen. In het recent gepresenteerde bestuursakkoord staat opgetekend dat Brabant dé regio voor slimme mobiliteit van Europa wil worden.

Het onderwerp is zeer relevant gezien de veranderingen in mobiliteit en de opkomst van nieuwe transportvormen. Arwina en John benadrukken dat deze ontwikkelingen vragen om een andere aanpak, waarbij niet alleen wordt gekeken naar mobiliteit, maar ook naar brede welvaart en de ontsluiting van landelijk gebied.

Tekst gaat verder onder foto.

Arwina de Boer. Programmamanager vernieuwing OV bij Provincie Noord-Brabant

Nieuwe doelgroep

Volgens Arwina en John ligt de grootste uitdaging maar tegelijkertijd ook de grootste kans in het aanspreken van nieuwe doelgroepen, die momenteel vooral de auto gebruiken. De provincie pleit voor een langetermijnaanpak, waarbij gedeelde mobiliteit de sleutel is om beter aan te sluiten op de behoeften van reizigers.

De sessie van de provincie Noord-Brabant op het OV Congres ’23 biedt niet alleen een visie op gedeelde mobiliteit en de toekomst van het openbaar vervoer, maar belicht ook praktische aspecten van hoe deze zaken worden geregeld. Hun boodschap aan de zaal is duidelijk: zie het openbaar vervoer niet alleen als een transportmiddel. Maar als een onderdeel van een bredere set oplossingen die een passend aanbod bieden voor reizigers.

John Kuijs. Strateeg Mobiliteit bij Provincie Noord-Brabant.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Merijn van Merrienboer