Feestmaand

NS-personeel krijgt onregelmatigheidstoeslag uitgekeerd

Conducteur NS sprinter. Foto NS
Conducteur NS sprinter. NS

Veel NS-medewerkers kunnen de dure decembermaand tegemoet gaan met een aangename verrassing. De Nederlandse Spoorwegen beginnen deze maand met het overmaken van achterstallige onregelmatigheidstoeslag over een deel van de vakantiedagen. Dit besluit komt nadat de hoogste rechter onlangs oordeelde dat dit noodzakelijk is.

Bij het novembersalaris ontvangen medewerkers al een voorschot van 75 procent op de achterstallige betalingen, zo bevestigt de NS aan RTL Nieuws. In 2016 sloot de NS een akkoord met de vakbonden om werknemers die onregelmatige diensten draaien ook over hun vakantiedagen een extra onregelmatigheidstoeslag uit te betalen.

Tot nu toe ontvingen medewerkers deze toeslag echter alleen over hun wettelijke vakantiedagen. De bovenwettelijke dagen werden uitgesloten van de onregelmatigheidstoeslag, ondanks een akkoord met terugwerkende kracht vanaf 2012. Een aantal medewerkers stapte naar de rechter en kreeg tot aan de Hoge Raad gelijk.

Bovenwettelijke vakantiedagen

Na overleg met de vakbonden is besloten om 75 procent van het achterstallige loon over de periode 2017 tot en met september 2023 deze maand al uit te betalen. Het resterende bedrag volgt in maart volgend jaar. Vanaf volgend jaar wordt de onregelmatigheidstoeslag over de bovenwettelijke vakantiedagen automatisch bij het salaris gestort.

Nabetaling

Ook voormalige medewerkers die in 2023 zijn vertrokken, ontvangen automatisch hun geld. Voor oud-medewerkers die voor die tijd de NS hebben verlaten, wordt gezocht via het pensioenfonds en de vakbonden. Huidige NS-medewerkers worden gevraagd om oud-collega’s op de hoogte te stellen van de nabetaling. Ongeveer 11.000 medewerkers en ‘een paar duizend’ ex-medewerkers komen in aanmerking voor de nabetaling. De exacte kosten voor de NS zijn op dit moment nog niet bekend.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer