PvdA/GroenLinks

Timmermans benadrukt: verplichting tot realisatie van de Lelylijn

Frans Timmermans
Foto: Frans Timmermans. Alexandros Michailidis

Als PvdA/GroenLinks in de regering komt, mag Noord-Nederland erop rekenen dat de Leylijn er komt. Dat zegt lijsttrekker Frans Timmermans tegen het Dagblad van het Noorden. Hij heeft daarvoor diverse redenen, maar “ik vind vooral: het is het Noorden beloofd en dat moeten we nakomen.”

Behalve de Lelylijn zal ook de Nedersaksenlijn gerealiseerd worden, in ieder geval als Timmermans’ partij in de regering komt. “Wij gaan in ieder geval meer geld uittrekken voor openbaar vervoer. Dat is jaarlijks een fors bedrag. Ik kan met vertrouwen zeggen dat wij de financiering van de Lelylijn rond zullen krijgen, er vanuit gaande dat er ook uit Europa geld gaat komen. Maar ook als dat niet komt. We zullen er ook als rijksoverheid meer aan kunnen besteden dan de drie miljard die nu is voorgespiegeld.”

“Voor mij is de Lelylijn van essentieel belang, niet alleen binnen de landsgrenzen van Nederland maar ook om het transeuropese netwerk te creëren. De aansluiting op Hamburg en Kopenhagen is daarvoor van groot belang. Maar ik vind vooral: het is het Noorden beloofd en dat moeten we nakomen.”

Verstandige investering

Timmermans ziet de Lelylijn en de Nedersaksenlijn als goede investeringen. “Het is echt heel belangrijk dat de verbindingen in Oost-Nederland worden verbeterd. Ik heb de ervaring in Europa, nu al vele jaren, dat er steeds argumenten worden gebruikt van ‘er zijn niet genoeg passagiers, er zijn niet genoeg goederen voor’, maar dat is het argument omdraaien. Ik heb zo vaak meegemaakt dat er wordt gezegd ‘er is geen markt’, maar als een lijn er een keer is, is er ook een markt. Ik ben er heilig van overtuigd dat dat ook het geval is met deze beide lijnen. Het is gewoon een hele verstandige investering in de toekomst.”

Enorme kansen

De provincie Groningen krijgt nog wat meer veren in haar achterste van de voormalig Eurocommissaris en eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie. “Groningen heeft enorme kansen in de energietransitie. Groningen loopt voorop in de waterstofeconomie. Ik zie daar enorm potentieel voor Groningen. Als je echt de energievoorziening duurzaam wilt organiseren dan zul je ook op momenten dat er minder zon en wind is energie moeten hebben, dus groene waterstof.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jeroen Baldwin

2 reacties op “Timmermans benadrukt: verplichting tot realisatie van de Lelylijn”

Kees Boer|14.11.23|15:56

doet ie het /

Kees Boer|01.11.23|14:31

Deze pleidooi steun ik krachtig zie het voor me dat destijds toegezegd is dat met de aanleg voor 2010 zou zijn begonnen