Aanvullend openbaar vervoer

‘Haltetaxi’s vergroten mobiliteit in landelijke gebieden’

Foto: Haltetaxi als aanvulling op het openbaar vervoer. haltetaxiRRReis/Qarin

Haltetaxi’s vergroten de mobiliteit in landelijke gebieden, waar het openbaar vervoer is verdwenen of slechts mondjesmaat aanwezig is. Dat zegt Qarin-directeur Paul Pietersen, de uitvoerende partij van haltetaxiRRReis. Zo vervoert de flexibele ov-variant momenteel momenteel 3500 reizigers per maand in de provincie Gelderland.

Op dit moment zijn er in Gelderland 86 haltetaxi-haltes. Een aantal van deze zijn geplaatst in dorpen en randgebieden, waar überhaupt geen openbaar vervoer meer aanwezig is. Volgens Pietersen breidt het aantal haltes nog steeds uit.

Reizigersbehoefte

Dat is ook nodig, omdat er volgens Qarin een groot verschil bestaat tussen de behoefte van individuele reizigers en het steeds verder verschralende aanbod van openbaar vervoer. “Buslijnen in het landelijk gebied binnen of tussen dorpen verdwijnen, maar de reizigersbehoefte blijft bestaan.”

Het creëren van slimme manieren om alle reizigers aan te laten sluiten op het zogeheten Bus Rapid Transit-systeem, is volgens Qarin de oplossing. “Daardoor ontstaan betrouwbare reistijden gecombineerd met hoge vervoerscapaciteit, dat ook het nodige comfort biedt.”

Minder lege bussen

Volgens Qarin-directeur Paul Pietersen ontstaat er een nieuw en passend mobiliteitssysteem, als flexibele ov-oplossingen worden gecombineerd met het versnellen van openbaar vervoerlijnen. “Er rijden dan minder lege bussen. Daarnaast komen er ook meer opstapplaatsen en alternatieve aanvoerroutes voor het openbaar vervoer. Zo kunnen we op een duurzame manier het openbaar vervoer ook nog eens betaalbaar houden voor zowel de consument als de overheid”, aldus Pietersen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Olivier Smits

Bron: TaxiPro

Olivier Smits is redacteur van Mobiliteit.nl en TaxiPro.