800 extra ov-fietsen

OV-fietsen voorzien van nieuw slot in Amsterdamse stationsstallingen

OV-fietsen in Nederland
Foto: OV-fietsen EnriqueDCorral

Bijna alle 3.000 OV-fietsen in de Amsterdamse stationsstallingen zijn voorzien van een nieuw elektronisch slot dat geopend kan worden met een OV-chipkaart. Tegelijkertijd worden er 800 extra OV-fietsen geïntroduceerd, hierdoor stijgt het totale aantal beschikbare OV-fietsen in Amsterdam stijgt naar 3.000.

Het nieuwe slot maakt gebruik van de OV-chipkaart als sleutel. Reizigers kunnen hun ov-fietsverhuur starten door het slot te openen met hun OV-chipkaart. Het slot springt automatisch open wanneer de kaart in de buurt wordt gehouden. Om de huur te beëindigen, sluiten reizigers het slot in de ov-fietszone van de fietsenstalling.

Gedurende hun reis kunnen passagiers de fiets zo vaak vergrendelen als ze willen, maar deze kan alleen worden ontgrendeld met de bijbehorende OV-chipkaart. In de fietsenstallingen wordt extra aandacht besteed aan het correct gebruiken van het slot, met servicemedewerkers beschikbaar om reizigers te assisteren en te herinneren aan het sluiten van het slot.

Deze introductie van het nieuwe slot in Amsterdam volgt op een eerdere uitrol in 65 stations in Nederland, waaronder Apeldoorn, Gouda en Den Bosch. Uiteindelijk zullen alle OV-fietsen in Nederland worden uitgerust met dit elektronische slot, wat het verlies van fietssleutels, dat eerder maandelijks zo’n 500 sleutels bedroeg, aanzienlijk zal verminderen.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer