Spoorverzakking

Dassen zetten graafwerkzaamheden voort onder spoor, dit keer tussen Utrecht en Ede

Dassen graven kuilen waardoor het spoor mogelijk verzakt en het treinverkeer tussen Workum en Stavoren is stilgelegd. Foto: Flickr/Caroline Legg.

Gravende dassen onder het spoor tussen Utrecht en Ede hebben een spoorverzakking veroorzaakt. Doordat de dassen ter hoogte van Renswoude een dassenburcht hebben aangelegd, is de ballast verzakt. ProRail meldt dat ter hoogte van de verzakking treinen langzamer rijden dan gebruikelijk. Volgens de spoorbeheerder moeten reizigers rekening houden met een vertraging van vijf minuten.

ProRail hoopt op korte termijn spoedherstel uit te voeren. “Dit maakt het mogelijk om het treinverkeer weer op normale snelheid af te handelen”, laat ProRail weten in een reactie op de ontstaande schade aan het spoor. Doordat dassen een beschermde diersoort zijn, kan ProRail niet direct in actie komen om dergelijke ondergravingen te herstellen.

Wanneer het spoor weer is gerepareerd, gaat ProRail samen met de RVO op zoek naar een duurzame oplossing om de dassen weg te krijgen bij het spoor. Daarbij wordt rekening gehouden met de beschermde status van de das.

Het is niet de eerste keer dit jaar dat er schade aan het spoor ontstaat door gravende dassen. Met enige regelmaat worden er dassenburchten aangetroffen onder of in de nabijheid van het spoor.

Lees ook:

U las zojuist Ă©Ă©n van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl