Onverteerbaar

Friesland eist uitleg van ProRail over werkzaamheden buiten vakantieperiode

Vernieuwde GTW op Leeuwarden (Stefan Verkerk Fotografie en Webdesign 2020)
Foto: Station Leeuwarden. Foto ter illustratie. Arriva

De Friese gedeputeerde voor openbaar vervoer Matthijs de Vries (ChristenUnie) wil uitleg van spoorbeheerder ProRail over de donderdag gepresenteerde onderhoudsplannen voor 2024. De Vries wil weten waarom ervoor gekozen is om in Friesland buiten de vakantieperiode aan het spoor te werken. “Het zou onverteerbaar zijn als Friesland ten faveure van een andere provincie wordt gestremd. Dan zijn wij hier de klos.”

ProRail liet donderdag weten dat het spoor rond Amersfoort en Ede in de zomervakantie moet worden aangepakt en dat er niet genoeg mensen zijn om beide projecten in de vakantie uit te voeren, wat normaal wel gebruikelijk is. De gedeputeerde gaat vrijdag met ProRail in gesprek over de plannen. “Het is goed om te weten wat erachter zit.”

Verrassing

De gedeputeerde hoorde bij de presentatie van de plannen pas wat de werkzaamheden betekenen voor de provincie Friesland. “Het is ingrijpend en het komt als een verrassing voor ons. Wij hoorden het kort voordat het bekend werd gemaakt.”

De Vries wist wel dat er werkzaamheden aan zaten te komen, omdat ook het station van Leeuwarden moet worden verbouwd. “Het is belangrijk werk en het zou mooi zijn als ProRail flink in Friesland investeert.”

‘Grote problemen’

De stad Leeuwarden voorziet “grote problemen voor de bereikbaarheid van de stad” komende zomer, als er een aantal weken geen treinen kunnen rijden tussen de Friese hoofdstad  en meerdere plaatsen in Friesland. Wethouder Evert Stellingwerf (mobiliteit, GroenLinks) reageert met die woorden op de aankondiging van spoorbeheerder ProRail dat er medio volgend jaar overdag en buiten de vakantie om aan het spoor gewerkt gaat worden in Friesland.

“We hebben begrip voor de werkzaamheden die moeten plaatsvinden, maar zijn toch enigszins overvallen door dit bericht van ProRail”, aldus wethouder Stellingwerf van Leeuwarden. “Niet alleen voor de reistijd van treinreizigers, maar ook hoe al die bussen die ingezet moeten worden op een goede en veilige manier bij het station moeten komen.” Leeuwarden gaat in gesprek met ProRail “voor nadere afstemming en toelichting”. Inzet van de gemeente wordt om de impact van de plannen op de bereikbaarheid van Leeuwarden “tot een minimum te beperken”.

Festival Oerol

Het is voor De Vries belangrijk dat Friesland bereikbaar blijft en dat er vervangend vervoer komt als er geen treinverkeer mogelijk is. Dat moet waarschijnlijk worden overlegd met de vervoerders, zei hij. Daarbij komt dat het tiendaagse festival Oerol op Terschelling in juni is. “Ik wil een garantie dat er dan gereden wordt.”

Drenthe

Ook de provincie Drenthe laat weten “onaangenaam verrast” te zijn door het nieuws. Op het spoor tussen Leeuwarden en Akkrum rijden komende zomer ook tijdelijk geen treinen vanwege de werkzaamheden. Dat stuk ligt aan het traject tussen Meppel (in Drenthe) en Leeuwarden. De provincie is niet ingelicht door ProRail over de gevolgen voor Drentse reizigers. “Voor ons staat de reiziger op nummer één en daarom moet ProRail wat ons betreft de overlast tijdens de werkzaamheden voor onze reizigers tot een minimum beperken”, aldus een woordvoerder.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer/ANP