Vakbonden

Onderhandelingspartijen bereiken akkoord over werkdrukverlaging en rusttijden

CNV
Logo van vakbond CNV. Beeld ter illustratie. Foto: Dutchmen Photography

Er zijn afspraken gemaakt om de werkdruk in het openbaar vervoer te verlagen. FNV, CNV en de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) zijn tot een onderhandelingsakkoord gekomen, waarin onder andere extra rusttijden voor rijdend personeel zijn afgesproken. 

De drie partijen hadden vorige week een laatste overleg over maatregelen om de werkdruk te verlagen. Het overleg resulteerde in een akkoord waar zowel beide vakbonden als VWOV hun handtekening onder konden zetten.

Avondeten

Het rijdend personeel zal per winterdienstregeling 2024 recht hebben op minimaal 40 minuten pauze (netto) per dag, dankzij een toevoeging van 5 extra minuten pauze aan diensten van 5,5 uur of langer. Ook is er aandacht besteed aan het plannen van pauzes tijdens late diensten, om werknemers de mogelijkheid te geven hun avondmaal op een geschikter tijdstip te nuttigen, zo valt te lezen in het onderhandelingsresultaat Taskforce Werkdruk.

Verder werd door de vakbonden ook belangrijk geacht dat de lokale medezeggenschap meer inspraak krijgt in het socialer maken van de roosters en diensten. Ook daar zijn afspraken over gemaakt. “Het wordt mogelijk voor de medezeggenschap om diensten in een roulering te ruilen, als dit het rooster socialer maakt”, zo staat in het akkoord opgetekend.

Betrokkenheid

De partijen blijven in gesprek om de werkdruk verder te verbeteren en het vertrouwen te herstellen. De nieuwe cao-tekst wordt binnenkort gepubliceerd op de website van CNV. “Ondanks dat niet alle voorstellen zijn gehonoreerd, wordt benadrukt dat de bereikte afspraken mogelijk zijn gemaakt, dankzij de inzet en betrokkenheid van de leden”, zo luidt de conclusie van het akkoord.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Merijn van Merrienboer