De Lijn

Vakbonden teleurgesteld in Vlaamse minister van Mobiliteit

De Lijn rijdt momenteel al rond met Iveco-bussen. Foto: Flickr/Jean-Philippe Dheure.

De Belgische vakbonden BTB-ABVV en ACOD TBM zijn teleurgesteld in minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Lydia Peeters. De vakbonden zijn niet uitgenodigd voor een rondetafelgesprek over de veiligheid van De Lijn-chauffeurs.

“Hoewel wij verheugd zijn dat er eindelijk actie wordt ondernomen, is het onaanvaardbaar dat de chauffeurs en medewerkers, die bijna dagelijks te maken krijgen met agressie, niet worden gehoord”, aldus Erik Maes van BTB-ABVV. Na een positief overleg in juni met minister Peeters over gesloten bestuurderscabines en de werving van extra controleurs, waren de vakbonden hoopvol gestemd.

Het geplande gesprek op 11 juli tussen minister Peeters en het kabinet Verlinden zou de kroon op het werk vormen in de strijd tegen de toenemende agressie tegen medewerkers en chauffeurs van vervoersmaatschappij De Lijn. Tot grote teleurstelling zijn de vakbonden echter niet uitgenodigd door het kabinet van minister Peeters, in tegenstelling tot de werkgevers en hun federatie.

Weinig respect

Zowel de vakbonden als de werkgevers waren voorstander van een inclusief rondetafelgesprek, waarbij alle betrokken partijen zouden worden gehoord over de problematiek van agressie in het openbaar vervoer. “Het is onacceptabel dat de chauffeurs geen enkele rol krijgen in het vinden van oplossingen. Het gebrek aan inspraak en eerlijke vertegenwoordiging vormt een schending van hun rechten en getuigt van weinig respect voor het personeel en de onderaannemers van De Lijn”, stellen de vakbonden in een persverklaring.

“Het is hoog tijd dat degenen die dagelijks geconfronteerd worden met de gevaren en uitdagingen op het terrein, de kans krijgen om hun perspectief te delen en actief bij te dragen aan duurzame oplossingen”, aldus Stan Reusen, secretaris bij ACOD TBM. “Alleen door gezamenlijke inspanningen kunnen we de veiligheid van het De Lijn-personeel waarborgen en de rechten van werknemers beschermen”, vervolgt hij.

In de komende dagen zullen de chauffeurs van De Lijn op de hoogte worden gebracht van de gang van zaken.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer