Geld

Hoge Raad beslist: NS moet onregelmatigheidstoeslag betalen over alle vakantiedagen

Conducteur NS, Sprinter
NS-conducteur. Foto: NS

De NS moet hun personeel definitief onregelmatigheidstoeslag betalen over alle vakantiedagen. Dat heeft de Hoge Raad beslist. Daarmee werd een eerdere uitspraak van het gerechtshof bekrachtigd. De uitspraak kan een dure worden voor NS dat duizenden werknemers mogelijk nog geld verschuldigd is.

De spoorwegmaatschappij maakte in 2016 afspraken met de vakbonden over een nieuwe cao. Daarbij werd een onregelmatigheidstoeslag afgesproken over de wettelijke vakantie-uren, die met terugwerkende kracht vanaf 2012 werd betaald. Maar NS-personeel heeft meer vakantie-uren dan alleen de wettelijke en enkele werknemers kaartten aan dat ze hun onregelmatigheidstoeslag ook over de andere uren zouden moeten ontvangen.

De rechter ging daar in mee en uiteindelijk ook de Hoge Raad. Eerder had de advocaat-generaal al het advies gegeven om het NS-personeel in het gelijk te stellen. Er is namelijk een wettelijke verplichting om het volledige loon door te betalen voor alle vakantie. Dat geldt ook voor de onregelmatigheidstoeslag.

Serieus bedrag

NS laat in een reactie weten “uiteraard uitvoering te gaan geven” aan het vonnis. Daarover gaat het spoorbedrijf met de vakbonden in overleg. Dat heeft NS inmiddels ook aan de bonden laten weten, bevestigt FNV Spoor. Die bond geeft verder aan verheugd te zijn voor het NS-personeel dat ze gelijk hebben gekregen. “De uitspraak is een opsteker voor de vele NS’ers die onregelmatig werken”, zegt de woordvoerder.

De drie werknemers die de zaak hebben aangespannen eisten tussen mei 2012 en mei 2018 tussen de 1544 en 3238 euro aan achterstallig loon. Mogelijk zijn die bedragen nog toegenomen. Ook zijn er veel meer werknemers die recht hebben op een nabetaling, omdat veel treinpersoneel onregelmatige uren werkt. NS zegt nog geen beeld te hebben van de precieze kosten. “Maar het zal om een serieus bedrag gaan”, bevestigt een woordvoerster.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Merijn van Merrienboer/ANP