internationale trein

Rover over reserveringsplicht: ‘NS zet klok jaren terug voor treinreizigers’

Brussel centraal station
Foto: Centraal station van Brussel Olrat

Wie met een ‘Early Bird ticket’ over het spoor naar onze zuiderburen wil, moet binnenkort vooraf een specifieke trein reserveren. Rover, een belangenorganisatie voor reizigers, laat weten teleurgesteld te zijn met dit besluit.  

NS wil grote drukte in de Intercity naar Brussel en Antwerpen voorkomen. Het bedrijf gaat daarom de verkoop van voordeligere tickets, de zogeheten ‘Early Birds’, beperken op populaire momenten en een reserveringsplicht voor deze tickets invoeren, dat liet het bedrijf eerder weten. ‘De reiziger die spontaan besluit met de trein van of naar België te reizen is voortaan aangewezen op de duurdere tickets’, zo stelt Rover.

Minder aantrekkelijk

“Het is betreurenswaardig dat NS ervoor kiest de trein naar België minder flexibel en minder aantrekkelijk te maken, zeker op een moment dat iedereen zijn mond vol heeft over de internationale trein als alternatief voor auto en vliegtuig”, aldus Rover-directeur Freek Bos. “Daarbij is een tripje naar Antwerpen anno 2023 niet veel anders meer dan een binnenlandse reis, door een reserveringsplicht zet NS de klok voor treinreizigers jaren terug.”

Rover en de andere consumentenorganisaties pleiten er al jaren voor de intercity naar België niet anders te behandelen dan binnenlandse treinen en de prijzen gelijk te trekken. Rover heeft de staatssecretaris gevraagd de touwtjes stevig in handen te nemen en te zorgen dat het reizen per trein voor internationale reizigers aantrekkelijker wordt.

‘De zomerdrukte in de IC naar Brussel vraagt om een andere aanpak deze zomer. Samen met de Belgische NMBS hebben we besloten om reizigers die een goedkoop Early Bird ticket kopen, voor een specifieke trein te laten kiezen. Dit is geen zitplaatsreservering, maar maakt wel dat reizigers alleen de trein kunnen nemen waarvoor een kaartje is gekocht. Tot nog toe konden zij elke trein van en naar Brussel pakken. Deze maatregel maakt de bezetting van de trein voorspelbaarder en zorgt dat reizigers van en naar Brussel op alle tijdstippen voldoende comfort houden. Bij verstoringen of uitval mag de reiziger met een Early Bird-ticket uiteraard de reis met de volgende trein vervolgen’, laat de NS weten.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer