Laadinfrastructuur

Daimler presenteert nieuwe krachtige NMC3-batterij voor eCitaro

eCitaro bevat de nieuwste krachtige batterij. Daimler Buses

In een gloednieuwe aftersales vestiging in een buitenwijk van Berlijn presenteert Daimler Buses met een groot enthousiasme de nieuwe NMC3-batterij. De nieuwe batterij is weliswaar zwaarder, maar een stuk krachtiger. De nieuwe elektrische bussen hebben voortaan maar vier tot zes batterijen nodig, terwijl in de huidige eCitaro bussen van Mercedes nog vaak twaalf batterijen zitten. Ook de levensduur van de batterij is beter. De batterij houdt het naar verwachting acht jaar uit in een bus, om vervolgens een tweede leven te krijgen als opslagbatterij. Van tekentafel tot aanleg, Daimler Buses faciliteert alles. 

“We staan voor de grootste transitie sinds de industriële revolutie”, begint Frank Mandel expert batterijtechnologie bij Daimler Buses. In de gloednieuwe ongeopende werkplaats in Duitsland geeft Daimler Buses een kijkje in de toekomst. De algemene strekking: batterijen worden krachtiger en duurzamer door middel van een tweede leven. Ook zal de elektrische bus een steeds grotere rol spelen in het energienet. Door slim te laden, elektriciteit op te slaan en elektriciteit terug te leveren kunnen vervoerders heel veel kosten besparen.

De nieuwe batterijen zijn ruim 600 kilo een bevatten de nieuwste technologie. De batterij bestaat uit modules die zowel een seriële als een parallelle verbinding hebben. “Het is als lampjes op een kerstboom. Voorheen viel de batterij uit als een module het niet meer deed. Nu functioneert de batterij gewoon nog”, aldus Mandel. De modules kunnen daarnaast individueel vervangen worden, wat ook de levensduur van de batterij verlengt.

Levensduur

De nieuwe batterij houdt het in ieder geval acht jaar vol, verzekert Mandel. Al hangt dat natuurlijk wel af van het gebruik. Als de klant met hoge wattages de batterij oplaadt, zal die sneller slijten. Mandel vertelt dat zij precies kunnen berekenen hoeveel batterijen een vervoerder nodig gaat hebben. Ook kunnen zij precies inschatten wanneer de batterij niet meer werkzaam is. Daarnaast monitort de busbouwer met behulp van OMNIplus ON alles wat de batterij meemaakt. Alle data helpt in het voorspellen van de levensduur van de batterij.

“Samen met onze klant kijken wij naar wat zij nodig hebben. Door het gebied waar een vervoerder rijdt nauwkeurig te inspecteren, kunnen wij voorspellen wanneer de bus opgeladen moet worden. Kan die ’s nachts opgeladen worden en heeft die genoeg stroom om de dag vol maken? Of moet de bus tussendoor tijdens een rit worden opgeladen. Alle mogelijkheden worden uitvoerig bekeken.”

Ook het aantal batterijen op de bus kan worden aangepast. “Sommige klanten willen meer range, terwijl anderen juist minder gewicht willen en een langere houdbaarheid van de batterij. Na acht jaar zal de batterij ongeveer nog op een capaciteit van 75 procent zitten. De batterijen staan dan voor een tweede leven.”

Batterij-opslag

Nils Richert, expert over e-mobiliteit en laadinfrastructuur bij Daimler Buses, is ook enthousiast over de ontwikkelingen op het gebied van batterijtechnologie. “De technologie wordt flink beter en dat heeft implicaties voor het energiesysteem. De bus wordt onderdeel van het energienet en daarbinnen worden de digitale services steeds belangrijker: Wanneer laadt de bus op? Is batterij-opslag nodig? Zijn zonnepanelen nuttig bij een busdepot?”

Bij Daimler kunnen klanten tegenwoordig niet alleen elektrische bussen bestellen, maar ook alle bijbehorende benodigdheden zoals laadinfrastructuur. Samen met verschillende partners kan Daimler Buses van tekentafel tot aanleg, alles faciliteren.

In Hannover heeft Daimler onlangs een project afgerond. Interessant aan die casus is dat de remenergie van de trams wordt gebruikt om de bussen op de laden. “We hebben verschillende bronnen vanwaar de elektriciteit komt. Dat kan van het elektriciteitsnet zijn, maar ook zonnepanelen een batterijopslag, of in dit geval een tram.”

“De projecten staan verder nog in de kinderschoenen. We zijn met meerdere partners in gesprek en verwachten dat het de komende jaren een vlucht gaat nemen. Zeker naarmate de maatschappij steeds meer afhankelijk wordt van variabel beschikbare elektriciteit. Met de afhankelijkheid van duurzame energiebronnen moeten we met software de pieken vermijden. Het is verstandig om de batterij-opslag, bestaande uit gebruikte busbatterijen, op te laden op het moment dat de zon schijnt of de wind waait. Dat kan heel voordelig zijn. Daarnaast geeft het ons de kans om de bus met een hoge wattage op te laden wanneer het ons uitkomt.”

Politieke steun

De oude batterijen van bussen kunnen heel nuttig zijn voor het flexibele energienet. “We zijn nu nog niet op het punt dat wij batterijen over hebben, maar de komende jaren zullen wij batterijen van onze bussen gaan vervangen. Voor oude batterijen is inmiddels een hele nieuwe markt. De restwaarde van de batterij neemt enorm toe.”

De laadinfrastructuur die Daimler aanlegt, beperkt zich volgens Richert niet alleen tot het opladen van de bus. “We zijn ook met klanten in gesprek over hoe de laadinfrastructuur die zij aanleggen, ook personenauto’s van stroom kan voorzien. Het leveren van elektriciteit wordt steeds meer een businessmodel voor vervoerders. Gezien de transitie waarvoor wij staan, is dat niet onbegrijpelijk.”

Daar stuit de busbouwer alleen op wetgevingsproblemen. “Elk land heeft andere wetgeving. In het ene land kunnen wij makkelijk laadinfrastructuur aanleggen en bijvoorbeeld de bus opladen met remenergie van de tram. Terwijl dit in andere landen ingewikkeld ligt. Ook komen alle belangen niet altijd overeen.”

“We proberen elkaar verder te helpen. Op het gebied van technologie zijn het geen grote stappen, maar op het politieke vlak ligt dat moeilijker. We zien grote financiële uitdagingen om dit allemaal voor elkaar te krijgen en missen daarin de steun vanuit de politiek”, besluit Richert.

Lees ook:

Auteur: Sander Van Vliet