Cao-gesprek

VWOV: “Staking op verkiezingsdag is niet uit te leggen”

Verkiezingsposters sporen mensen aan om te stemmen bij de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart. Foto: Wikipedia/Donald Trung.

Werknemers van vakbonden leggen vandaag op verkiezingsdag voorlopig voor de laatste keer het werk neer. Vanaf morgen lassen zij een adempauze van een week in. Fred Kagie, voorzitter van werkgeversvereniging VWOV vindt het “niet uit te leggen” dat de bonden vandaag staken.

Het landelijk beeld op basis van de informatie van vervoerders van deze ochtend is net als eerdere dagen opnieuw wisselend. Rond Schiphol rijdt ook vandaag zo’n 70 procent, in de stad Utrecht rijdt een kleine 70 procent. In regio Waterland iets minder dan 60 procent en in Voorne-Putten rijdt driekwart van de bussen. In Limburg is dat 45 procent, In Almere zo’n 40 procent. Regionaal zijn er verschillen. Het landelijk beeld is dat ruim de helft van de bussen vandaag rijdt. Vervoerders informeren reizigers over wat er rijdt en adviseren reizigers zich goed voor te bereiden op hun reis.

Vakbonden bieden vervoer aan

Over de staking op verkiezingsdag heerste de afgelopen weken een discussie. Onder meer de Oogvereniging uitte kritiek: door de staking zou het voor blinden en slechtzienden moeilijker zijn om bij een voor hen toegankelijk stembureau te komen. De vereniging noemt het “jammer en treurig” dat blinde en slechtziende mensen minder makkelijk kunnen stemmen.

De vakbonden reageerden door zelf vervoer aan te bieden. Hulpbehoevenden kunnen FNV bijvoorbeeld bellen en CNV kiest ervoor om mensen een formulier op de website te laten invullen. Vervolgens proberen de bonden vervoer te regelen, waarbij een woordvoerder van CNV spreekt over maatwerk. “We hebben momenteel nog maar één aanvraag binnen gekregen. Het kan nog wel meer worden, maar het was redelijk kort dag dus ik verwacht dat veel mensen eigen vervoer hebben geregeld”, zegt de CNV-woordvoerder.

Cao-gesprek met verkenner

Na vandaag beginnen de cao-gesprekken onder leiding van verkenners, zo meldt VWOV. “Het ministerie heeft twee verkenners aangewezen”, zegt Kagie. “Het is aan de verkenners om te beoordelen of zij in een week voldoende mogelijkheden zien om de onderhandelingen na die periode op te kunnen starten.”

“Wij hopen dat deze korte periode genoeg ruimte biedt voor de verkenners om te onderzoeken welke mogelijkheden we van beide kanten zien. Verkenners kunnen deze week als informateurs aan de slag om te kijken wat nodig is om de onderhandelingen na die periode op te starten. Als de uitkomst positief is stellen we na deze verkenning wat ons betreft zo snel mogelijk een ‘formateur’ aan zodat we de onderhandelingen daadwerkelijk kunnen starten”, besluit Kagie.

Op 24 maart zullen de bonden evalueren of de onderhandelingen voortgang sorteren. Ook de staking op die dag komt daarmee te vervallen. “Maar als we er echt niet uitkomen, dan gaan de stakingen na volgende week vrijdag gewoon door”, zegt CNV-onderhandelaar Hanane Chikhi.

Lees ook:

Auteur: Sander Van Vliet

1 reactie op “VWOV: “Staking op verkiezingsdag is niet uit te leggen””

Isa?|15.03.23|16:01

Ik vraag me echt af, wat moet gebeuren zodat ze niet opnieuw gaan staken? Het gaat niet meer erom dat er een akkoord moet komen, eerder wie heeft de langste adem. Triest, de dupe zijn alweer de reizigers.