Cao-overleg

Woensdag nog wel staking in streekvervoer, daarna acties tot 24 maart opgeschort

Busstation Kralingse Zoom bijna verlaten tijdens stakingsdag streekvervoer. Foto: ProMedia/Sander van Vliet.

De vakbonden schorten de stakingsacties na 15 maart tijdelijk op, zodat er weer onderhandeld kan worden met de werkgevers. Dat hebben de vakbonden bekendgemaakt op een grote manifestatie in Utrecht waar honderden stakende chauffeurs aanwezig zijn. “Dat de bonden toch kiezen voor een staking op 15 maart is niet uit te leggen”, zegt VWOV-voorzitter Fred Kagie. “Dit heeft grote impact op mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer, die morgen willen stemmen en dat nu niet zelfstandig kunnen.”

Eerder op de dag liet FNV-bestuurder Marijn van der Gaag weten dat zij het gesprek aan willen gaan met de werkgevers met een procesbegeleider. “Wij zullen iets moeten opschorten”, erkent hij. “Maar de werkgevers willen het liefst dat we zes weken stoppen met staken. Dat gaan we niet doen. Dat zou een kortere periode moeten zijn.”

Fred Kagie van de werkgeversorganisatie VWOV zei vanochtend ook aan dat zij open staan voor nieuwe gesprekken onder begeleiding van een bemiddelaar. “We willen ons maximaal inspannen om tot een akkoord te komen”, aldus Kagie. “Randvoorwaardelijk voor nieuwe gesprekken is dat er niet gestaakt wordt en daarbij dat afspraken betaalbaar en uitvoerbaar moeten zijn.”

Op de manifestatie in Utrecht werd ook geopperd woensdag al niet meer te gaan staken. Maar daarop klonk veel boegeroep van de aanwezige actievoerders. De staking op de dag van de Provinciale Statenverkiezingen gaat definitief door. De aankondiging van de stakingsdag leidde al tot veel discussie. Onder meer de Oogvereniging uitte kritiek: door de staking zou het voor blinden en slechtzienden moeilijker zijn om bij een voor hen toegankelijk stembureau te komen.

Evalueren

“De reactie van de aanwezigen laat zien hoe hoog de mensen in het streekvervoer het hebben zitten”, zegt Van der Gaag na afloop van de manifestatie. “De werkdruk is zo enorm zwaar, er moeten echt oplossingen komen.” Met het compromis dat gesloten is, kan de FNV-bestuurder leven. “Dit betekent dat we tien dagen de tijd gaan krijgen om met elkaar te komen tot een resultaat. Maar als de werkgevers voet bij stuk blijven houden, hebben we een probleem.”

“Wij hopen dat deze korte periode genoeg ruimte biedt voor de verkenners om te onderzoeken welke mogelijkheden we van beide kanten zien”, zegt Kagie. “Verkenners kunnen deze week als informateurs aan de slag om te kijken wat nodig is om de onderhandelingen na die periode op te starten. Als de uitkomst positief is stellen we na deze verkenning wat ons betreft zo snel mogelijk een ‘formateur’ aan zodat we de onderhandelingen daadwerkelijk kunnen starten.”

Ook CNV-onderhandelaar Hanane Chikhi geeft aan te kunnen leven met het compromis, al is tevreden “misschien niet het juiste woord”. “Het belangrijkste is dat wij onze achterban aangesloten houden. Het is funest als onze leden aangeven dat ze woensdag een statement maken en wij overrulen ze. Zonder achterban zijn bonden niets”, betoogt Chikhi.

Op 24 maart zullen de bonden evalueren of de onderhandelingen voortgang sorteren. Ook de staking op die dag komt daarmee te vervallen. “Maar als we er echt niet uitkomen, dan gaan de stakingen na volgende week vrijdag gewoon door”, besluit Chikhi.

Lees ook:

Auteur: Sander Van Vliet

Bron: ANP

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.