Provinciale Staten

Provincie Groningen geeft per inwoner het meeste uit aan openbaar vervoer

Treinstation Loppersum in de provincie Groningen. Foto: Flickr/Henk Binnendijk.

De provincies Groningen en Utrecht gaven in 2021 het meeste geld per inwoner uit aan openbaar vervoer. Groningen gaf gemiddeld 172 euro uit per inwoner, voor de provincie Utrecht lag dit bedrag op 132 euro. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Noord-Holland gaf met 32 euro per inwoner het minste uit aan het openbaar vervoer. Dit is volgens CBS goed te verklaren doordat de provincie Noord-Holland dichter bevolkt is.

De provincie Groningen gaf vijf keer zo veel uit aan openbaar vervoer ten opzichte van Noord-Holland en Zuid-Holland. Volgens het CBS komt dat doordat de provinciebesturen van Groningen en Drenthe samen verantwoordelijk zijn voor het openbaar vervoer in de regio. In het noorden van het land wordt een groot deel van het openbaar vervoer door de provincies aanbesteed. In het westen van het land spelen daarentegen samenwerkingsverbanden tussen gemeenten als Den Haag en Rotterdam een grote rol in het organiseren van het lokale vervoer.

Niet alleen de uitgaven van de provincies verschillen sterk, maar ook aan de inkomstenkant zitten grote verschillen. De taken van de provincies en de rolverdeling met de lokale en landelijke overheid wisselen namelijk sterk. De bijdrage vanuit de Rijksoverheid is in sommige provincies een stuk hoger.

De provincies ontvingen het grootste deel van hun inkomsten uit het provinciefonds. Dat is de bijdrage van de Rijksoverheid. In 2021 ontving Zeeland het meeste geld uit het provinciefonds met 338 euro inwoner. Zuid-Holland ontving het minste per inwoner: 76 euro uit het provinciefonds. De verdeling wordt niet alleen bepaald door het aantal inwoners, maar ook door onder meer de oppervlakte van de provincie, kilometers weglengte en de grootte van watergebieden. De bestedingen van provincies hangen immers niet alleen af van het aantal inwoners, maar ook van deze factoren.

Belasting

Een ander grote inkomstenpost is de eigen belastingen. Deze bestaan hoofdzakelijk uit een toevoeging op de belasting op motorrijtuigen, die bestemd is voor het provinciale bestuur. De hoogte hiervan verschilt per provincie. Noord-Holland en Zuid-Holland ontvangen relatief meer uit deze belastingen dan uit het provinciefonds, maar per inwoner nog altijd minder dan de andere provincies. Flevoland ontvangt per inwoner de meeste provinciale belastingen. Ten slotte ontvangen provincies nog een deel uit overige inkomsten.

In totaal hadden Groningen en Zeeland per inwoner de meeste provinciale inkomsten, respectievelijk 719 euro en 616 euro. Opvallend hierbij is dat Groningen ook het meeste uitgeeft aan het openbaar vervoer in tegenstelling tot Zeeland.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.