Impasse

Geen openbaar vervoer in diverse regio’s vanwege staking

Regionale treinen Arriva rijden niet in Maastricht door de staking, NS-treinen rijden wel. Foto: Flickr/Frans Berkelaar.

In diverse regio’s rijden vrijdag geen treinen en bussen vanwege de staking in het streekvervoer. Het gaat om de treinen van Arriva op de Vechtdallijnen, in de Achterhoek Rivierenland en in Limburg. Medewerkers in het streekvervoer hebben opnieuw het werk neergelegd om een betere cao af te dwingen.

Volgens Arriva rijden de treinen in Groningen en Friesland wel. De bussen zijn in alle regio’s beperkt beschikbaar, aldus Arriva. De vervoerder adviseert reizigers om kort voor vertrek de dienstregeling te checken.

De inzet van de bussen en treinen is volgens Arriva afhankelijk van de vakbond waar een medewerker lid van is, de cao waaronder de medewerker valt én de stakingsbereidheid die op de dag zelf pas duidelijk wordt. De buurtbussen rijden in alle regio’s wel.

Ook Connexxion maakt melding van minder treinen en bussen. Dat geldt onder meer voor de treinen op het traject Amersfoort-Ede-Wageningen en diverse buslijnen. Connexxion vraagt reizigers om een reis zo kort mogelijk voor vertrek te plannen. “We doen ons uiterste best om onze dienstregeling zoveel mogelijk uit te voeren. We weten helaas pas tijdens een staking in hoeverre dit lukt”, aldus Connexxion op de website.

Volgens de Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) is het stakingsbeeld wisselend. Dat was tijdens eerdere stakingsdagen ook zo, aldus de VWOV. In de stad Utrecht rijdt zo’n 65 procent van de bussen, de tram rijdt niet. Het streekvervoer in Twente en de provincie Utrecht en het stadsvervoer in Almere rijden vrijdagochtend niet. Volgens de VWOV komt dat door stakende medewerkers op centrale plekken. De verwachting is dat de bussen hier vanaf vrijdagmiddag weer gedeeltelijk rijden. In de regio Oost, West en rond Gorinchem rijdt 40 tot 50 procent van de bussen, aldus de vervoerders.

Lees ook:

Auteur: Sander Van Vliet

Bron: ANP

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.