50% uitval

Medewerkers staken voor beide cao’s streekvervoer: “Regelmatige uitval”

Bus, geen dienst, Hermes, Eindhoven
Foto: Bussen uit dienst. Foto ter illustratie. Foto: Connexxion.

Medewerkers in het streekvervoer zijn woensdag weer begonnen aan een nieuwe reeks stakingen. Op woensdag 22 februari leggen veelal buschauffeurs het werk neer en rijden er geen Arriva-treinen in Limburg. Donderdag leggen leden van de cao Multimodaal het werk neer in Zwolle. De treinen van Keolis zullen daardoor niet rijden. Vrijdag leggen buschauffeurs in het streekvervoer opnieuw het werk neer. Volgens Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) rijdt ongeveer de helft van de bussen op de eerste stakingsdag.

VWOV meldt dat landelijk ongeveer de helft van het openbaar vervoer rijdt op de eerste stakingsdag. In Utrecht rijdt bijvoorbeeld zo’n 70 procent van de bussen terwijl de tram niet rijdt. Ook in Friesland rijdt ongeveer de helft van de bussen. In Zaanstreek daarentegen rijden op dit moment nauwelijks bussen, terwijl de overlast rondom Schiphol juist meevalt. Daar rijdt 60 tot 70 procent. In Limburg en Brabant rijdt volgens VWOV tussen de 15 en 30 procent.

Stakend personeel wil een nieuwe cao waarin is vastgelegd dat het loon meestijgt met de inflatie. Ook moeten maatregelen worden getroffen om de hoge werkdruk onder buschauffeurs, die rijden voor onder meer Arriva, Qbuzz en Keolis, te verlagen. FNV eist een loonsverhoging van 16,9 procent voor een cao voor een jaar, het CNV eist 14 procent verspreid over achttien maanden. Ook eisen de vakbonden werkdruk verlagende maatregelen.

Geen Geld

De werkgevers blijven erbij dat die looneis te hoog is. VWOV-Voorzitter Fred Kagie liet eerder al weten dat dit geld er simpelweg niet is. De werkgevers zeggen dat de marges in het openbaar vervoer heel klein zijn, en dat veel vervoersbedrijven sinds corona verlies draaien. Het loonbod van de VWOV bedraagt 8 procent voor een jaar. Samen met de verbeterde arbeidsvoorwaarden gaat personeel er 11 procent op vooruit.

Van 6 tot en met 10 februari staakte het streekvervoer ook al. Als gevolg daarvan vielen veel bussen uit. Hoeveel overlast deze staking heeft opgeleverd, daarover lopen de opvattingen van werkgevers en vakbonden uiteen. Volgens werkgevers zou ongeveer de helft van de bussen die week zijn uitgevallen. FNV noemde dat eerder een “frame”, de bond ging uit van 80 procent uitval.

Cao Multimodaal

De stakingen hebben betrekking op beide cao’s in het streekvervoer. Onder de cao Openbaar Vervoer vallen ongeveer 13.000 werknemers, veelal buschauffeurs. De tweede cao in het streekvervoer geldt voor 1.300 medewerkers, met name treinpersoneel. Vakbond CNV heeft de leden van deze vakbond opgeroepen mee te doen met de stakingsacties van de grotere cao. Al doen de medewerkers in Zwolle en Kampen daar donderdag een “schepje bovenop”, meldt de vakbond. De Keolis-machinisten leggen daar donderdag het werk neer. De treinen op de spoorlijn Zwolle-Kampen en Zwolle-Enschede zullen daarom niet rijden.

Lees ook:

Auteur: Sander Van Vliet

1 reactie op “Medewerkers staken voor beide cao’s streekvervoer: “Regelmatige uitval””

Anita Rychter|03.03.23|12:03

Dit is langzaam niet normaal meer en treft ouderen en schoolkinderen extra hard dir niet in het bezit zijn van een auto en aangewezen zijn op het openbaar vervoer