6 februari

Regionaal treinverkeer ook plat tijdens vijfdaagse staking cao Streekvervoer

Trein Qbuzz op de Merwedelingelijn. Foto: Henk Bezemer/CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19072786

Medewerkers en FNV-leden die werken onder cao Multimodaal staken volgende week mee met de vijfdaagse staking voor de cao Streekvervoer. Dat meldt vakbond FNV. Onder de cao Multimodaal vallen streekvervoerders die zowel met bussen als treinen rijden. Bij beide cao’s gaat het om dezelfde problemen, mensen kunnen door de hoge inflatie amper meer rondkomen en door personeelstekort en hoog ziekteverzuim is de werkdruk torenhoog. De staking volgende week gaat van start op maandag 6 februari.

Bij beide cao’s willen de medewerkers dat de lonen automatisch meestijgen met de inflatie en dat er maatregelen genomen worden om de werkdruk en daarmee het ziekteverzuim van 20 procent te verlagen. Om dat te bereiken moeten onder andere meer mensen een vast contract krijgen en de roosters verbeteren.

Onder de cao Multimodaal vallen ongeveer 1.300 werknemers en onder de grotere cao in het streekvervoer vallen 13.000 werknemers. Volgens vakbond FNV is de actiebereidheid groot. “We zagen bij eerdere stakingen al dat de stakingsbereidheid heel hoog was en die is zeker niet minder geworden”, zegt FNV-bestuurder Marijn van der Gaag. “En nu de leden van collega-vakbond CNV ook meedoen, zal de impact zeker groot zijn. En dat is lastig, want het OV-personeel wil het beste voor hun passagiers, dus gaan liever niet staken. Maar als het zo doorgaat, dan wordt de crisis in het streekvervoer alleen maar groter”, aldus Van der Gaag.”

Vakbond VVMC, die ook onderhandelt over de multimodale cao, meldde donderdag al van plan te zijn zich aan te sluiten bij de landelijke staking. Dat zou alleen gebeuren als vervoerders Arriva en Keolis niet zouden reageren op de cao-eis van de bond. Arriva liet namens de werkgevers daarop weten dat er tot en met maandag een cao-bod ligt waar de bonden op kunnen reageren. Maar zo ver laat VVMC het niet komen: de bond sluit zich een paar dagen aan bij de staking van FNV en CNV. Welke dagen dat zijn, is nog onbekend, aldus een woordvoerster.

Ultimatum

De werkgevers, verenigd in het VWOV, zijn niet ingegaan op het ultimatum dat de vakbonden vorige week voorstelden. De Vereniging van Werkgevers in het Openbaar Vervoer heeft zelfs het cao-voorstel wat er lag ingetrokken. Dat betekent dat de onderhandelingen weer vanaf nul kunnen beginnen.

“Ons cao-voorstel is bovengemiddeld hoog”, zei VWOV-voorzitter Fred Kagie vorige week. “Dit is de grens van het haalbare. We vragen bonden met nadruk om hiervoor niet weg te lopen, maar om onze werknemers deze stappen te gunnen en te gaan voor rust in onze branche en zekerheid voor de reizigers”, aldus Kagie.

Lees ook:

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.