cao Streekvervoer

Grote kans op nieuwe stakingen doordat werkgevers afwachten

Keolis Syntus U-Link op Centraal station Utrecht Jaarbeurs zijde
Keolis Syntus U-Link VDL Citea LLE-120 1881 op Utrecht Centraal Jaarbeurszijde Foto: Wikipedia/Robbie Klinkenberg.

Vakbonden FNV en CNV weten halverwege volgende week meer over volgende stakingen in het streekvervoer. De bonden gaan maandag en dinsdag met leden overleggen, waarna snel duidelijk wordt of en hoe de acties van deze week worden uitgebreid. Tot die tijd hebben werkgevers volgens de bonden de tijd om met een beter cao-voorstel te komen. De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) laat weten “op basis van deze stakingen” niet terug naar de onderhandelingstafel te gaan.

“We gaan niet op basis van deze stakingen terug aan tafel”, zegt VWOV-voorzitter Fred Kagie. “Het loonbod van 8 procent en de extra’s zijn bovengemiddeld hoog. Maar FNV heeft het voorstel niet eens besproken met haar leden en is een dag later meteen gaan staken. De vakbonden blokkeren met deze acties een enorme stap in de arbeidsvoorwaarden voor de hele sector. Dat vinden we onverantwoordelijk. Met alle betrokken bedrijven bespreken we komende week op welke manier we verder kunnen met dit proces.”

Eerder zei FNV-bestuurder Marijn van der Gaag tegen OVPro dat de vakbond doorgaat met actievoeren totdat de werkgevers met betere voorstellen komt. “We gaan het nu niet meer opgeven.” Van der Gaag waarschuwt de werkgevers voor meer stakingen. “Als CNV ook aansluit dan kunnen wij sectorbrede stakingen organiseren. Ook de werknemers die geen lid van een vakbond zijn, zullen dan mee staken.”

Lees ook:

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.