Kortere reistijd

Intercity stopt na verwijdering NABO’s in de spits op station Purmerend

Station Purmerend
De Intercity Hoorn-Amsterdam v.v. stopt vanaf begin deze maand drie keer op Station Purmerend. Twee keer 's ochtends, één keer 's middags. T.Houdijk/Creative Commons

Omdat ProRail drie Niet Automatisch Beveiligde Overwegen (NABO’s) heeft gesloten mag Purmerend zich nu verblijden met intercity’s die er tijdens de spits een stop maken. Voor reizigers naar Amsterdam Centraal en Amsterdam Sloterdijk scheelt dat zeven tot elf minuten in reistijd.

Tot vorig jaar reden de intercity’s tussen Hoorn en Amsterdam nog hard aan Purmerend voorbij, maar vanaf begin deze maand maken de treinen van maandag tot en met donderdag tijdens de spits een stop op station Purmerend. In de ochtendspits stopt de intercity twee keer, in de avondspits één keer. Het is de eerste stap op weg naar een betere spoorverbinding tussen de hoofdstad en Purmerend.

De stop van de intercity’s is mogelijk geworden doordat ProRail drie NABO’s op het traject Hoorn-Amsterdam heeft weten te sluiten. Daardoor hoeven treinen geen snelheid meer te minderen op het traject en wordt er dus tijdswinst geboekt. Dankzij die winst kunnen er nu extra stops op Purmerend gemaakt worden. Overigens is de ‘strijd’ om definitieve sluiting van de betreffende overwegen nog gaande.

Van maandag tot en met donderdag maakt de intercity vanuit Hoorn om 07.34 uur en 08.04 uur nu een stop op Purmerend, om dan ineens door te rijden naar Amsterdam Sloterdijk en Amsterdam Centraal. De reistijd met de Intercity’s bedraagt veertien in plaats van twintig minuten naar Amsterdam Sloterdijk en twintig in plaats van 27 minuten naar Amsterdam Centraal. ‘s Middags rijdt er om 17.36 uur een rechtstreekse Intercity van Amsterdam Centraal naar Purmerend. De reistijd naar Purmerend bedraagt 21 in plaats van 32 minuten. Deze trein stopt ook op Amsterdam Sloterdijk.

Naast de extra stop van de Intercity blijft de reguliere dienstregeling met de sprinter Hoorn – Schiphol – Den Haag in beide richtingen bestaan.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jeroen Baldwin

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.