11% loonsverhoging

Stakingen in aantocht: onderhandelingen cao Streekvervoer verlopen stroef

Eindhoven Hermes Bravo VDL SLFA E Citea BRT 9500 lijn 400 valt onder cao Streekvervoer. Foto: Flickr/Rob Dammers.

De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) biedt een loonsverhoging van in totaal 11 procent voor de nieuwe cao Streekvervoer. De cao heeft een looptijd van twee jaar. De onderhandelingen voor de nieuwe cao gaan 17 januari verder. Mocht daar niks uitkomen, dan gaan de leden van FNV staken. De onderhandelingen staan los van de staking van aanstaande vrijdag, die heeft betrekking op de cao Multimodaal.

“Over de cao Streekvervoer wordt begin volgende week nog onderhandeld”, meldt FNV. “Als er dan geen resultaat is, leggen de medewerkers donderdag 19 en vrijdag 20 januari het werk neer.”

De werkgevers bieden naast de loonsverhoging van 8 procent in 2023 en 3 procent in juli 2024, ook maatregelen om de werkdruk te verlichten. Een voorbeeld daarvan is de 60-80-100 regeling, waarbij je 60 procent werkt, 80 procent betaald krijgt en 100 procent pensioen opbouwt.

Volgens VWOV-voorzitter Fred Kagie is het verschil tussen het voorstel van de werkgevers en dat van de vakbonden nu nog beperkt. “FNV en CNV hebben onder andere aangegeven dat zij een cao willen met een looptijd van 18 maanden met een loonsverhoging van 10 procent en een van 4 procent het jaar erop.”

Marijn van der Gaag, onderhandelaar van FNV, zei eerder tegen OVPro dat het vooral om het koopkrachtverlies en de werkdruk gaat. “Vrije dagen worden ingetrokken en daarover wordt vaak niet de vereiste toeslag betaald, werkgevers lappen op dit moment de regels aan hun laars om de dienstregeling draaiende te houden. Dat gaat ten koste van de gezondheid van de chauffeurs. Inmiddels is 1 op de 5 ziek”

Kagie nodigt de vakbonden dan ook uit om 17 januari verder te praten. “We nodigen de vakbonden uit om op 17 januari verder met elkaar in gesprek te gaan. Dan willen we tot elkaar kunnen komen en afspraken maken over de gehele cao. We hopen er dan met elkaar uit te kunnen komen.”

Stakingen cao Multimodaal

De onderhandelingen hebben betrekking op de cao Streekvervoer. Deze cao is van toepassing op ongeveer 13.000 mensen die werkzaam zijn in het openbaar (streek)vervoer. De WVOV vertegenwoordigt de bedrijven Arriva, EBS, Keolis Nederland, RET, Transdev en Qbuzz.

De andere cao in het regionale openbaar vervoer is de cao Multimodaal. De onderhandelingen zijn daarvoor al een tijd vastgelopen. Aanstaande vrijdag en maandag staken de werknemers van Arriva, Keolis en Qbuzz. De cao Multimodaal geldt voor ongeveer 1.300 werknemers.

Mochten de onderhandelingen voor de cao Streekvervoer stroef verlopen, dan is de kans groot dat de vakbondsleden van FNV tegelijk gaan staken met de werknemers die vallen onder de cao Multimodaal. Dat zou zijn op 19 en 20 januari.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.