Tarieven

Btw op OV-kaartjes blijft 9 procent: motie voor afschaffen afgewezen

btw ov-chipkaart
Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde tegen de motie om de btw op OV-kaartjes af te schaffen. DennisM2 / Flickr, 2017

De btw op OV-kaartjes wordt niet geschrapt. Een eerder ingediende motie van Kamerleden Wybren van Haga en Hans Smolders om de btw af te schaffen, werd deze week verworpen in de Tweede Kamer. De Kamerleden dienden de motie in, omdat regionale vervoersbedrijven hun tarieven met 7 procent verhogen vanwege de hoge energieprijzen. Door de btw naar 0 procent te brengen, zou openbaar vervoer betaalbaar blijven, zo is de gedachte.

Tegen de motie stemden onder meer de VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Voor het afschaffen van de btw op OV-kaartjes waren onder meer PvdA, PVV, SP en GroenLinks. In totaal stemden 64 Kamerleden tegen de motie.

Rover-directeur Freek Bos zegt het zonde te vinden dat de Kamer er niet mee instemt. “De verhogingen van de tarieven zijn volgend jaar ongehoord hoog. De koopkracht van de duurzame reiziger holt dus achteruit. Terwijl de fossiele automobilist wel koopkrachtcompensatie krijgt via lagere accijns. Heel vreemd dat de Kamer en Kabinet daarvoor kiezen.”

De regionale vervoerders wilden graag het btw-tarief verlagen van 9 naar 0 procent. Door de btw te schrappen blijft de bus en tram “betaalbaar en aantrekkelijk”, bepleiten reizigersvereniging Rover en brancheorganisatie voor ov-bedrijven OV-NL. De kosten van volledig afschaffen van de btw op openbaar vervoer zouden tussen de 300 en 400 miljoen euro liggen, inclusief taxivervoer, stelde staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) eerder dit jaar.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Marloes Kanselaar

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.