Mijlpaal

35 miljoenste OV-fietsrit gemaakt vanaf Utrecht CS

OV-fiets NS
Reiziger Roos van Genuchten maakte de 35 miljoenste rit. op een OV-fiets van de NS. NS, 2022

Een nietsvermoedende reiziger die vanmorgen op Utrecht Centraal Station een OV-fiets pakte, bleek voor een bijzondere mijlpaal te zorgen. Zij begon namelijk aan de 35 miljoenste OV-fietsrit, sinds de NS in 2008 startte met de fietsverhuur. Haar dag begon feestelijk, met taart en bloemen.

Op het moment dat NS startte met de verhuur, waren er 50.000 abonnementhouders, die samen goed waren voor zo’n 450.000 ritten. In vijftien jaar tijd is het aantal gebruikers gegroeid naar ruim 900.000 en maken reizigers samen ruim 5 miljoen fietsritten per jaar. ‘’Forenzen op weg naar een afspraak, studenten naar school of toeristen die een stad verkennen: iedereen weet de OV-fiets goed te vinden. Niet voor niets is de OV-fiets het meest gebruikte deelvervoer binnen NS’’, vertelt Marise Bezema, verantwoordelijk voor de OV-fiets en OV-ebike.

22.000 fietsen op 300 locaties

Gemiddeld komt bijna 40 procent van de treinreizigers op de fiets naar het station. Na de treinreis nemen veel reizigers een OV-fiets om het laatste stukje tot hun bestemming af te leggen. NS biedt op dit moment 22.000 fietsen aan op bijna 300 locaties in Nederland: stations, bus- of metrohaltes en P+R terreinen.

Onlangs startte NS een proef met de OV-ebike op station Driebergen-Zeist. Sinds vorige week kunnen reizigers deze fiets ook gebruiken op station Arnhem. Vanaf vandaag staan de OV-ebikes ook in Groningen. De proef met de OV-ebike duurt een jaar.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Marloes Kanselaar

Bron: VerkeersNet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.