1.000 euro uitkering

Buschauffeurs FNV gaan opnieuw landelijk staken

Paraplu's en vlaggen worden uitgedeeld aan de stakende chauffeurs. Foto: ProMedia/Sander van Vliet.

Buschauffeurs in het streekvervoer gaan deze week drie dagen staken voor onder meer een “fatsoenlijke” cao, meldt vakbond FNV. Ondanks eerdere stakingen komen de chauffeurs en werkgevers niet nader tot elkaar. “Ze steken gewoon hun middelvinger op naar hun eigen personeel”, aldus FNV-bestuurder Marijn van der Graag.

De buschauffeurs leggen woensdag tot en met vrijdag het werk landelijk neer. “De chauffeurs vinden het erg vervelend voor de reiziger, maar de deze staking komt echt door de weigerachtige opstelling van de werkgevers om tot een eerlijke cao te komen”, zegt Van der Graag. De stakingen zullen volgens FNV doorgaan tot een eerlijke cao op tafel ligt.

De buschauffeurs eisen onder meer een loonsverhoging van 10 procent. Ook willen zij dat er iets gedaan wordt aan de hoge werkdruk en het personeelstekort. Volgens Van der Graag is er sprake van een hoog ziekteverzuim onder chauffeurs als gevolg van de hoge werkdruk. “En dat zorgt weer voor nog meer werkdruk. Het is hoog tijd dat de werkgevers daar aandacht voor krijgen”, betoogt Van der Graag.

Extra uitkering 1.000 euro

De andere vakbond in het streekvervoer, CNV Vakmensen, heeft de huidige cao al ondertekend. Zij riepen vorige week voor een eenmalige uitkering van 1.000 euro voor de chauffeurs. Dit om de kosten van de huizenhoge inflatie te compenseren.

Inmiddels heeft de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) een overeenkomst gesloten met de vakbond CNV over de uitkering. “Iedereen merkt dat het leven duurder is door de stijgende energieprijzen en de hoge inflatie”, zegt Fred Kagie, voorzitter VWOV. “Medewerkers hebben behoefte aan direct merkbare oplossingen. Met vakbond CNV zijn we hierover in gesprek gegaan, de extra uitkering is het resultaat van deze gesprekken.” De VWOV vertegenwoordigt de bedrijven Arriva, EBS, Keolis Nederland, RET, Transdev en Qbuzz.

WVOV laat weten dat de aangekondigde stakingen van FNV geen zin gaan hebben, daarnaast dupeert het de reiziger alleen maar. “De aangesloten VWOV-bedrijven konden tijdens de eerdere FNV-stakingen gemiddeld zeventig procent van de dienstregeling wel uitvoeren.”

De driedaagse staking van vakbond FNV heeft nog betrekking op de huidige cao, die eind dit jaar afloopt. CNV heeft die cao al ondertekend en is daarnaast dus een extra uitkering overeengekomen van 1.000 euro. FNV ondertekende deze cao niet omdat zij vooral de inflatiecorrectie te laag vonden. Ook wilde FNV meer maatregelen tegen ziekteverzuim, werkdruk en een goede ouderenregeling.

Nieuwe cao-onderhandelingen

Aangezien de nieuwe cao vanaf 2023 ingaat, willen de werkgevers zo snel mogelijk het gesprek aangaan met de vakbonden over deze nieuwe cao, maar dat kan niet als FNV nog staakt voor de oude cao. “De eisen die FNV nu stelt gaan over de toekomst, bijvoorbeeld over werkdruk. Ik zie niet hoe die eisen met terugwerkende kracht in de huidige cao kunnen worden ingevoerd.” Kagie doet daarom een oproep: “Kom aan tafel en hou op met actievoeren.”

“We willen ook in de nieuwe cao voor 2023 goede afspraken maken voor een toekomstbestendige sector. Als we op tijd starten, kan de nieuwe cao direct op 1-1-2023 ingaan, in plaats van later met terugwerkende kracht. Maar zolang FNV gaat staken voor de huidige cao 2021-2022, zijn gesprekken over de nieuwe cao 2023 met het FNV voor ons niet mogelijk.”

De vorige landelijke staking van FNV legde ongeveer dertig procent van het streekvervoer plat. De opkomst bij de manifestatie in Den Haag was groot, maar onder de stakende chauffeurs heerste enigszins verwarring aangezien de andere vakbond, CNV, de cao al wel had ondertekend. Sommige chauffeurs vroegen zich af of de staking dan nog zinnig was.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

1 reactie op “Buschauffeurs FNV gaan opnieuw landelijk staken”

Rik Spring|17.10.22|17:57

Niet alle buschauffeurs gaan staken

Alleen de fnv leden gaan staken ….