Landelijke staking dreigt

Stakingen voorlopig niet voorbij: “De bal ligt bij NS”

Vakbonden FNV en VVMC verzamelen op Rotterdam Centraal. Foto: ProMedia/Marloes Kanselaar

Om het conflict tussen de NS en de vakbonden op te lossen, zal het spoorbedrijf als eerste moeten bewegen. “Wat de NS biedt ligt nog mijlenver van wat wij vragen”, zegt Hans Walthie van FNV op de vierde stakingsdag van NS-medewerkers. Het treinverkeer in heel het land ligt momenteel plat.

Ook Roel van Riezen, onderhandelaar namens FNV, CNV en VVMC, zegt dat er pas gepraat gaat worden met NS als het spoorbedrijf serieus wil ingaan op de eisen van het personeel. Een van die cao-eisen van de vakbonden is een automatische compensatie voor prijsstijgingen in het salaris van NS-medewerkers. Ook willen ze een eenmalige uitkering van 600 euro en een aanpassing van de regeling om eerder te stoppen met werken. Onder de NS-cao vallen zo’n 16.700 medewerkers.

Eerder kwamen de bonden met een ultimatum, waarmee ze betere cao-eisen wilden afdwingen. Daarna is er van onderhandelingen tussen de partijen geen sprake geweest, al gaf de NS meermaals aan vooral het gesprek te willen blijven voeren. De deur staat open, zo klonk het meermaals.

Oproep staatssecretaris

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat roept de vakbonden en NS op om ondanks de verschillen toch om tafel te gaan.

“Treinuitval is echt niet goed voor reizigers en een slecht visitekaartje voor het openbaar vervoer. We zullen het OV de komende jaren hard nodig hebben en daarvoor is het belangrijk dat de trein een aantrekkelijke en betrouwbare manier van reizen blijft”, zegt Heijnen. “Ik heb hier indringend met NS over gesproken. De aangekondigde staking is een zaak tussen werkgever en werknemers, maar ik roep NS en de bonden op om er zo snel mogelijk samen uit te komen.”

Stakers doorbetaald

Volgens Van Riezen hebben duizenden stakers zich gemeld in Gouda, Utrecht en Amersfoort. Zij zullen vanwege de actie een stakingsloon ontvangen. Andere medewerkers van de NS die niet aan het werk konden, omdat de dienstverlening plat werd gelegd, zullen door de NS moeten worden doorbetaald, zo klinkt het.

Vakbonden waren overigens verrast door de stap van de NS om dinsdag vrijwel de hele dienstverlening eruit te gooien. Zeker omdat het spoorwegbedrijf al wist van de acties en de stakingsbereidheid onder personeel. “Dat is misschien wel precies wat er mis is met de NS”, aldus Van Riezen. “Vanuit het kantoor is er te weinig gevoel met de vloer en de reiziger. Die cultuur moet anders.”

Landelijke stakingsacties

Mocht NS niet serieus ingaan op de cao-eisen van de vakbonden dan dreigen volgende week meer landelijke stakingen. “Als na afloop NS nog altijd niet akkoord gaat met onze cao-eisen, dan volgen in de week na de regionale stakingen ook landelijke stakingen”, meldt FNV.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.