Reis uitstellen

NS: staking vrijdag heeft grote landelijke impact

Rotterdam Centraal nog vol met reizigers. Foto: Pixabay/HannePeer3

NS-medewerkers zijn bezig met een estafettestaking en leggen vrijdag 26 augustus het werk neer in regio West. Steden als Leiden, Den Haag, Rotterdam en Delft zijn onbereikbaar met de trein. “We adviseren onze reizigers van, naar en binnen deze regio alternatief vervoer te kiezen of hun reis uit te stellen. Alternatief busvervoer is niet mogelijk”, meldt NS

“Wij vinden het buitengewoon vervelend voor reizigers die hiermee te maken krijgen”, zegt een woordvoerder van NS. “Om de dienstregeling in de rest van Nederland zo goed mogelijk te rijden, laten we treinen stoppen en vertrekken van de stations Alphen aan den Rijn, Hoofddorp, Gouda, Haarlem en Lage Zwaluwe. Toch heeft deze staking grote gevolgen op het treinvervoer. Het stakingsgebied speelt namelijk een belangrijke rol in onze dienstregeling en dat maakt dat ook in de rest van het land reizigers hinder ondervinden van de staking”, schrijft NS op haar website.

Zo moeten reiziger volgens het vervoersbedrijf rekening houden met langere reistijden en vaker overstappen. “Thalys en Eurostar rijden wel volgens de normale dienstregeling. IC Brussel rijdt minder vaak, maar stopt wel op Rotterdam Centraal.”

Woensdag was de kick-off van de estafettestaking in het noorden van het land. Op enkele treinen na reden die dag geen treinen op en neer naar het Noorden, maar de impact op de rest van het land was klein. Nu verwachten NS en vakbond FNV allebei landelijke impact van de staking.

Reisadvies

“We adviseren onze reizigers kort voor vertrekt de reisplanner te raadplegen.” Naar verwachting is deze donderdagavond bijgewerkt. Treinen van alternatieve vervoerders, waaronder de R-net tussen Alphen aan de Rhijn en Gouda, en tussen Dordrecht en Geldermalsen, rijden morgen wel.

“Komend weekend verwachten we in het gehele land de normale dienstregeling te kunnen rijden”, besluit NS.

Estafettestaking

Na vrijdag gaan de stakingen verder op maandag 29 augustus. Dan gaan NS-medewerkers staken in regio Noordwest. Onder meer zijn de steden Almere, Alkmaar, Amsterdam en Haarlem aan de beurt. Ook het internationale treinverkeer zal plat liggen.

Dinsdag 30 augustus zijn de stakingen in regio Midden. In onder andere Amersfoort, Gouda, Hoofddorp, Utrecht en Alphen aan de Rhijn rijden geen NS-treinen. Daaropvolgend, op woensdag 31 augustus, zijn regio’s Oost en Zuid de dupe. In onder andere Arnhem, Breda, Den Bosch, Deventer, Eindhoven, Nijmegen, Maastricht en Sittard rijden geen NS-treinen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.