GVB-buschauffeur onterecht op staande voet ontslagen

Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Wavebreakmedia
Bron: iStock / Wavebreakmedia (onbeperkt gebruik)

GVB had een buschauffeur eind vorig jaar niet op staande voet mogen ontslaan na een handgemeen met een medeweggebruiker, zo luidt het oordeel van de kantonrechter in Amsterdam. Het vervoersbedrijf moet hem nog een aantal maanden salaris doorbetalen.

GVB ontsloeg de chaffeur een paar dagen na het incident op staande voet, maar daar is de rechter het niet mee eens. GVB moet het salaris van de oud-werknemer doorbetalen vanaf het moment van ontslag, 27 oktober 2021, tot 1 mei van dit jaar. Dat is datum waarop de arbeidsovereenkomst rechtsgeldig wordt beƫindigd. De man, die 23 jaar bij GVB heeft gewerkt, heeft geen recht op een transitievergoeding en andere vergoedingen, zoals hij in de rechtszaak had geƫist.

Verhaal halen

De ruzie tussen de chauffeur en een medeweggebruiker ontstond rond middernacht aan het einde van zijn dienst nadat hij zijn bus geparkeerd had. Op het parkeerterrein van GVB stuitte hij op een man die verhaal kwam halen. Hij meende dat de chauffeur de auto waarin zijn zoon en hij zaten kort daarvoor had gesneden met zijn bus. De chauffeur ontkende, hij had niet gereden op de plek waar dat gebeurd zou zijn. Volgens de chauffeur was zijn belager dronken. Hij voelde zich bedreigd en er ontstond een handgemeen.

De lezingen over wat er daarbij gebeurd is liepen uiteen. De chauffeur zei alleen een paar maal geduwd te hebben, de andere man meldde hard in zijn gezicht geslagen te zijn en daarbij allerlei verwondingen opgelopen te hebben. Hij deed vervolgens aangifte bij de politie van mishandeling.

GVB ontsloeg de chauffeur een paar dagen later op staande voet, niet alleen vanwege de mishandeling maar ook omdat niet eerlijk zou zijn geweest. De camerabeelden van het incident kwamen niet overeen met het verhaal van de chauffeur, maar hij weigerde om die beelden te bekijken.

Te zware sanctie

Door de politierechter is de chauffeur in november vorig jaar al veroordeeld tot een taakstraf van vijftig uur en het betalen van een schadevergoeding van ruim duizend euro aan de man die hij te lijf was gegaan.

De kantonrechter heeft nu geoordeeld dat ontslag op staande voet door GVB een te zware sanctie was. De situatie was immers bedreigend. De chauffeur stond alleen op een verlaten remiseterrein midden in de nacht tegenover een dronken man. Bij de camerabeelden van het incident zat bovendien geen geluid, waardoor niet goed valt te bepalen of de chauffeur verbaal bedreigd en geprovoceerd is.

Wat de rechter de chauffeur vooral aanrekent, is hij niet meteen melding heeft gedaan bij GVB, zelfs niet toen de politie hem dezelfde nacht nog aanhield en hem de gelegenheid bood om te bellen. Ook valt hem te verwijten dat hij niet direct openheid van zaken heeft gegeven. Ontslag is op zijn plaats, maar niet op staande voet volgens de rechter. GVB moet daarom nog een paar maanden het salaris van de oud-werknemer doorbetalen. Beide partijen moeten elk hun eigen proceskosten voor rekening nemen.

U las zojuist Ć©Ć©n van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.