Werkgevers Haaglanden en Rijnland: geen taboe op OV door corona

Bussen HTM op Den Haag Centraal (foto: HTM)
Beeldbank HTM

De regio’s Haaglanden en Rijnland hebben laten onderzoeken hoe werkgevers na een jaar coronacrisis aankijken tegen het hybride werken en wat dit betekent voor de bedrijfsvoering. Daaruit blijkt onder meer dat er geen taboe rust op het gebruik van het openbaar vervoer als dat nodig is.

Ongeveer 77 procent van de respondenten geeft aan het geen probleem te vinden als medewerkers dadelijk weer met de trein, bus of tram naar hun werk gaan. Voor de mensen die dichtbij hun werk wonen, willen de ondervraagde werknemers meer inzetten op lopen en fietsen. Zo geeft 18 procent van de deelnemers aan dat ze het gebruik van de (elektrische) fiets willen faciliteren.

Duurzaam bereikbaar houden regio’s

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Bereikbaar Haaglanden en Rijnland, een initiatief dat het duurzaam bereikbaar houden van de regio’s tot doel heeft en waarbij 130 werkgevers zijn aangesloten. De ondervraagde werkgevers houden rekening met een 60/40 of 50/50-verhouding tussen het werken thuis en op kantoor.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat er vrijwel geen zorgen over de productiviteit bestaan onder werkgevers. Slechts 2 procent van de deelnemers vind productiviteit een reden om weer terug te komen naar kantoor. De vaakst gedeelde redenen zijn samenwerken en elkaar weer ontmoeten.

Eerder deze maand kwam het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat tot een vergelijkbare conclusie na onderzoek waaraan ruim 1.100 bedrijven met meer dan 100 medewerkers deel aan hadden genomen. Uit het onderzoek bleek dat Nederlandse bedrijven ook als de coronacrisis voorbij is willen blijven inzetten op thuiswerken.

Meer lezen over de terugkeer van de OV-reiziger? Download dan deze gratis OVPro-special.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nick Augusteijn

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.