FvD bezorgd over vervallen vroege busritten in Overijssel

Syntus Twente in Hengelo
Foto: Inge

Het Forum voor Democratie in Overijssel vreest dat werknemers te laat op hun werk gaan komen nu de dienstregeling is aangepast. OV-voertuigen rijden sinds kort op werkdagen volgens de zaterdagdienstregeling. De partij heeft vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten in de provincie Overijssel.

Vorige week werd door vervoerder Keolis besloten om doordeweeks te rijden zoals normaal op zaterdag. Dit vanwege het teruggelopen aantal reizigers door de coronacrisis. Ook de meeste andere Nederlandse vervoerders hebben hun dienstregeling aangepast. Ze rijden nog zo veel mogelijk, maar omdat het aantal passagiers met zeker 85 procent is verminderd zijn wijzigingen noodzakelijk. Dit betekent echter dat op veel buslijnen de vroege buslijnen zijn komen te vervallen.

Te laat komen

Daarover heeft Stijn Hesselink van Forum van Democratie (FvD) vragen gesteld. Hij vreest dat mensen met een vitaal beroep niet op tijd op hun werk kunnen komen en vraagt of Gedeputeerde Staten in gesprek wil gaan met Keolis. Op bepaalde lijnen vertrekt de eerste bus in de provincie door de aangepaste dienstregeling zelfs twee uur later dan normaal. Hesselink noemt als voorbeeld lijn 51 van Almelo naar Hengelo.

Het liefste zou de FvD’er zien dat de bussen en treinen weer vroeger vertrekken. “Er zijn veel mensen die een vitaal beroep uitoefenen en van essentieel belang zijn tijdens deze coronacrisis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vakkenvullers, verplegers, schoonmakers et cetera. Velen zijn afhankelijk van het openbaar vervoer. Het is voor hen zonder bus of trein erg lastig om op hun werk te komen.” Hij stelt bovendien dat het in deze tijd mogelijk is voor reizigers om anderhalve meter afstand te bewaren vanwege de geringe bezetting van de bussen.

Drukte

Toch is het niet overal even rustig in het OV. De RET verhoogt vanaf 6 april de frequentie op tramlijn 23 en 25 tussen de middagspits. Er was eerder besloten om de tram elke twintig minuten te laten rijden, maar daarbij blijkt het toch lastig om voldoende afstand te houden. Ook op drukke buslijnen worden extra ritten ingezet. Tegelijkertijd zullen trams in het weekend juist pas een uur later gaan rijden.

Buiten de Randstad zijn er eveneens plekken waar het OV relatief druk is. Arriva heeft al aangekondigd dat er een langere trein moet worden ingezet op de Maaslijn en vervoerder Qbuzz moet in Groningen extra busritten inzetten. Op lijn 65 tussen Groningen CS en Zoutkamp rijdt nog steeds een gelede bus , zodat er voldoende ruimte is voor alle reizigers en zij de geadviseerde afstand kunnen bewaren ten opzichte van andere passagiers.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “FvD bezorgd over vervallen vroege busritten in Overijssel”

Duco Douwstra|02.04.20|11:39

Kunnen we niet eens uit gaan zoeken wat de toegevoegde waarde van nascholingen en verplichte examens zijn van Bus- en Taxi-chauffeurs. Waarom moeten mensen met een hoog- of middelbare opleiding überhaupt examens doen? Voor de deregulering konden werkeloze hoogopgeleide mensen de dag na sollicitatie vaak al gelijk aan de slag, zonder extreem dure nutteloze examens. Gewoon even een baan totdat ze weer werk gevonden hadden, nu vallen deze uitermate bekwame mensen af.