Tijdelijk rijontzegging geëist tegen buschauffeur voor dodelijk ongeval

Rechter
Bron: utah778 via iStock (vrij te gebruiken)

Het Openbaar Ministerie heeft vijftien maanden rijontzegging geëist tegen een chauffeur die vorig jaar in Gouda een veertienjarig meisje op de fiets aanreed, waarvan zes voorwaardelijk. De chauffeur wordt door de officier van justitie verantwoordelijk gehouden voor dit dodelijke ongeval, omdat ze ‘onoplettend en onvoorzichtig’ zou hebben gereden. 

De veertienjarige Rhodé kwam om het leven nadat ze onder een lijnbus terecht kwam. De hulpdiensten probeerden het meisje nog te reanimeren, maar ze overleed aan haar verwondingen. Vorige week was de rechtszaak, waarbij tientallen Arriva-collega’s aanwezig waren om de verdachte bij te staan. Zij zit bijna dertig jaar in het vak.

Inhaalmanouvre

Het ongeval vond plaats terwijl de chauffeuse Rhodé en een vriendin inhaalde. Dit wordt de Arriva-medewerkster aangerekend door de officier van justitie, omdat die meent dat er geen noodzaak was tot inhalen. De chauffeuse gaf zelf aan dat ze goed op schema lag en het rooster van Arriva was ruim genoeg gepland. De chauffeuse antwoordde echter dat ze dacht dat inhalen daar mogelijk was. Rhodé slingerde bijvoorbeeld niet. In dat geval had ze een andere keuze gemaakt, stelde ze tijdens de ondervraging.

De chauffeuse gaf ook aan dat ze graag haar werk wilde oppakken en weer onder de mensen wilde zijn. “Ik voel me erg gesteund door collega’s”, zei ze. In de dertig jaar dat ze als buschauffeur heeft gewerkt, waren er nooit eerder incidenten. Haar advocaat vroeg om vrijspraak.

Fouten

Tijdens de rechtszaak gaf de vader van het veertienjarige meisje aan dat de familie het liefste erkenning van de fouten wilde. Vooral van de vervoerder wordt dit gevraagd. “Wij zien de chauffeuse niet als crimineel. We willen vergeven, maar vergeving vraagt om het erkennen van schuld. Dat is hier dus op zijn plek.” De uitspraak is over twee weken.

Lees ook:

Dodelijk slachtoffer na ongeval met streekbus

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.