Staking streekvervoer treft vrijwel heel Nederland

Foto Inge

Uitgestorven busstations, volle remises en waarschuwingen op de reisinformatieschermen over bussen die mogelijk niet reden. In een groot deel van Nederland was dit donderdag aan de orde van de dag. Door een landelijke staking van buschauffeurs en regionale treinmachinisten reden er in een groot deel van het land de hele dag geen bussen en minder regionale treinen. 

Naast het stadsvervoer, waren alleen de Achterhoek en de Waddeneilanden uitgezonderd van de staking. De staking was georganiseerd door de vakbonden CNV en FNV, die hiermee een signaal wilden geven aan de werkgevers in het streekvervoer. Eerder liepen onderhandelingen tussen de vakbonden en de vervoerders Arriva, Connexxion, Keolis Nederland, Qbuzz en EBS over een nieuwe cao stuk.

Duizenden buschauffeurs

Volgens CNV namen er in het hele land duizenden buschauffeurs en machinisten deel aan de actie. “De actiebereidheid is enorm”, stelt CNV-onderhandelaar Sanne van der Meulen. “Dit gaat echt ergens over: de mensen willen dat er naar hen wordt geluisterd. Ze willen concrete afspraken over de werkdruk en sociale roosters.”

Weliswaar waren er regionale verschillen, maar bijna overal kon de vakbond acties registreren. “Mensen willen een goede cao, met concrete afspraken over loon, werkdruk, scholing en zekerheid voor uitzendkrachten”, vertelt Van der Meulen. De vakbond waarschuwt bovendien dat dit niet de laatste actie is als de werkgevers de leden niet tegemoet wil komen. “We bereiden al vervolgacties voor. Vanaf 16 januari zullen die de vorm krijgen van regionale estafette-acties. Maar we hopen dat de werkgevers zich op tijd realiseren dat het ernst is.”

Uitval

De staking leek inderdaad breed gedragen te worden. Naar schatting nam circa twee derde van de buschauffeurs en treinmachinisten die het hier betreft deel aan de actie. Arriva liet weten dat er geen bussen reden in de provincies Friesland, Groningen, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg. Ook in Lelystad en Tiel en omgeving bleven de bussen donderdag stil staan. De regionale treinen in Limburg die Arriva verzorgt, reden ook niet. Wel reed het treinverkeer in de provincies Friesland, Groningen, Overijssel, Gelderland en Zuid-Holland.

In eerste instantie lieten de vervoerders weten dat er alleen ’s ochtends geen bussen reden. In de middag zou de situatie opnieuw bekeken worden.Later bleek dat het busvervoer de hele dag stil lag. Bij Keolis Nederland was het aantal bussen in alle concessies heel beperkt. Wel bleven de buurtbussen rijden, net als de treinen op het Blauwnet tussen Zutphen en Enschede en tussen Zwolle en Kampen.

“Een deel van chauffeurs staakt, waardoor er vrijwel geen bussen rijden”, aldus Keolis. “Het is mogelijk dat een aantal chauffeurs niet staakt en dat er in de loop van de dag op onregelmatige basis kan worden gereden. Hierdoor er geen garantie is dat u later op de dag met de bus ook weer terug kunt reizen.” De vervoerder adviseerde reizigers donderdag niet het OV te nemen.

Verwachting

Verschillende vervoerders waarschuwden echter in de ochtend al dat een groot deel van de bussen donderdag helemaal niet uit zou rijden. Bij Qbuzz werd een groot deel van de bussen getroffen door de staking. Het normaal drukke busstation op Utrecht CS was donderdagochtend bijna uitgestorven. Bij Connexxion werd na de spits weer gestart met het rijden op de Valleilijn en iets later konden reizigers ook weer een Breng-trein nemen. Er reden geen bussen in alle gebieden van Connexxion, Breng, Hermes en OV-Regio IJsselmond.

Bij EBS reed de hele dag geen bus uit en de vervoerder liet ’s ochtends al weten dit ook niet te verwachten. “In de loop van vandaag wordt duidelijk wat de omvang van de staking is”, aldus de vervoerder. “Het is mogelijk dat een aantal chauffeurs niet staakt en dat er in de loop van de dag op onregelmatige basis kan worden gereden.”

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Staking streekvervoer treft vrijwel heel Nederland”

Kees Boer|05.01.18|17:52

Toch wel een mazzel dat er niet al te veel ongerief ondervonden vanwege de schoolvakantie