Camera betrapt zigzaggende weggebruikers bij spoorwegovergangen

ProRail wil testen of het mogelijk is om met behulp van een camerasysteem controles uit te voeren op risicovolle overwegen.

Uit cijfers blijkt dat weggebruikers nog steeds grote risico’s nemen door, als de overwegbomen sluiten, toch nog snel over te steken. Ook constateert ProRail dat automobilisten en scooters zigzaggend tussen de gesloten bomen door oversteken.
Dit jaar vonden er op overwegen alweer 20 aanrijdingen met wegverkeer plaats met twee dodelijke slachtoffers en verschillende gewonden.

Twee overwegen zijn uitgekozen voor een proef met camerabewaking. De eerste weken wil ProRail de camera’s testen en krijgen overtreders een waarschuwing. Als de test slaagt, volgen ook boetes.

Voor automobilisten en motorrijders is de boete 230 euro, bromfietsers kunnen rekenen op een boete van 160 euro. De camerabeelden worden  bekeken door een buitengewoon opsporingsambtenaar van ProRail. Als een strafbaar feit is geregistreerd, krijgt de kentekenhouder een bekeuring thuisgestuurd.

Voetgangers en fietsers die een overtreding begaan, worden ook vastgelegd door de camera’s maar van hen is de identiteit moeilijker te achterhalen.  Hiervoor is toezicht ter plaatse nodig.

ProRail voert wekelijks handhavingsacties uit bij verschillende overwegen in het land. Na de proef wordt bekeken of de proef een vervolg krijgt.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.