Provincies en vervoerregio’s gaan samenwerken in DOVA

metrolijn E, Pijnacker, RET, RandstadRail

De twaalf provincies en twee vervoerregio’s hebben besloten om samen te gaan werken bij de voorbereiding en uitvoering van afspraken die in NOVB- en ROVB-verband worden gemaakt. Zij hebben daartoe DOVA opgericht dat sinds 1 april actief is.

Het DOVA houdt zich primair bezig met chipkaart- en tarievenkwesties die op nationaal niveau spelen en dus alle vervoerders en OV-autoriteiten aangaan. Al deze zaken worden geagendeerd in het landelijk en regionaal openbaar vervoer beraad (ROVB en NOVB).

Werkzaamheden

De werkzaamheden die DOVA gaat verrichten werden tot op heden gedaan door SkVV en het Interprovinciaal Overleg (IPO). SkVV was de koepelorganisatie van de zeven stadsregio’s en het IPO van de twaalf provincies. De stadsregio’s zijn per 1 januari opgeheven. Om de afbouw van SkVV goed te regelen, werd het bestaan van SkVV opgerekt tot en met 31 maart.

Met de nu gestarte samenwerking willen de provincies en vervoerregio’s de efficiency en de kwaliteit van het openbaar vervoer verder verbeteren. DOVA is gevestigd bij de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, één van de deelnemende organisaties. Er werken zes medewerkers.

OV-bureau Randstad

Op 1 april is ook het OV-bureau Randstad gestopt. De taken van het OV-bureau Randstad worden overgenomen door de regionale organisaties voor de twee regionale spoortafels in de Randstad.

 

Auteur: Marieke van Gompel

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.