Reuzentablet wint Slim OV-idee

markthal-lamp-in-gebruik-1De winnaar van de Slim OV-idee vakjuryprijs van € 10.000 is de Last Mile Planner (LAMP) van Jacco Lammers.

Last Mile Planner is een interactieve ‘touchwindow’- een soort reuzentablet – met een grote digitale kaart van de omgeving. Op de kaart staat waar je nu bent met de belangrijkste bestemmingen om je heen. Door op de kaart je bestemming aan te wijzen, plan je een reis daar naartoe met het OV, maar ook met de (huur)fiets of taxi. Het biedt reizigers de mogelijkheid om gemakkelijk hun weg te vinden naar hun bestemming.

De hard- en software is (vrijwel) voor handen. Schermen voor in de publieke ruimte zijn te koop en GoAbout levert al een reisplanner met een dergelijk reisadvies. Er is slechts een kort ontwikkeltraject nodig om LAMP te realiseren, aldus Jacco Lammers.

In totaal werden 150 ideeën ingediend.

Ook het publiek kon stemmen op hun favoriete idee. De bijbehorende prijs – een cheque van € 1.250,00 – ging naar het idee Efficiënt plaatsnemen van Pieter van Beurden. Door infraroodsensoren, bewegingssensoren en/of stoelsensoren te plaatsen kan de drukte gemeten worden. Deze informatie wordt doorgestuurd naar led lampjes [groen/geel/oranje/rood] op de deuren aan de buitenkant. Zo kunnen reizigers sneller zien waar het rustig is.

Met de prijsvraag willen de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en de vervoersbedrijven (NS, RET, Connexxion, Aqualiner) studenten en young professionals uitdagen in de huid van de reiziger te kruipen en op zoek te gaan naar innovatieve ideeën. Op www.slimovidee.nl zijn alle inzendingen te zien.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.