Tweede Kamer voor meer gezag grote steden in OV

De Tweede Kamer heeft een meerderheid om een initiatiefvoorstel er door te krijgen, zodat grote steden weer meer zeggenschap krijgen op het gebied van openbaar vervoer.

Het wetsvoorstel is een initiatief van de partijen GroenLinks, SP D’66 en PvdA. Door steun van de PVV is er een meerderheid.  In het voorstel staat onder meer dat de verplichte openbare aanbesteding zal worden afgeschaft.

Aanbesteding

Waarschijnlijk kan volgende week al gestemd worden over het voorstel. Vanuit de partijen VVD en CDA is er overigens weerstand tegen het voorstel. Zij zijn juist van mening dat een verplichte aanbesteding gunstig is voor het openbaar vervoer.

Voor de gemeente Amsterdam is een meerderheid voor het voorstel goed nieuws, omdat de openbare aanbesteding hier nog ongedaan gemaakt kan worden. In Rotterdam, Utrecht en Den Haag is de aanbestedingsronde al begonnen.

RandstadRail

Toch geldt ook voor deze drie regio’s dat het voorstel uitkomst biedt. Zij krijgen bijvoorbeeld meer vrijheid om het openbaar vervoer in te richten. In Den Haag is er bovendien alleen een aanbesteding voor het busvervoer geweest.

Wat betreft het tramvervoer en de RandstadRail: hiervoor mag de gemeente Den Haag binnen het wetsvoorstel zelf gaan beslissen of hier een aanbesteding volgt of niet.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: admin

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.