‘OV-chipkaart maakt openbaar vervoer veiliger’

NIEUWEGEIN – Een reiziger stapt de bus in. Busmaatschappijen nemen volgens FNV Bondgenoten nog onvoldoende maatregelen om hun chauffeurs te beschermen. En dat terwijl het…

De introductie van de ov-chipkaart in combinatie met poortjes heeft ertoe geleid dat het openbaar vervoer in de grote steden in zijn algemeenheid veiliger is geworden. De poortjes houden zwartrijders tegen die voorheen makkelijk de bus, tram of metro in konden stappen. Het zwartrijden leidt juist tot overlast, agressie en geweld, meldt de Metro.

Uit cijfers van HTM (Den Haag), RET (Rotterdam), en de GVU (Utrecht) blijkt dat het aantal geweldsdelicten tegen OV-personeel is afgenomen. Werden bij de drie bedrijven samen in 2009 nog 811 incidenten gemeld, vorig jaar waren dat er ‘slechts’ 558. In 2010 stond de teller op 733. Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB wilde zijn gegevens niet prijsgeven.

Minder Slecht

De cijfers moeten wel worden afgezet tegen de achtergrond van het openbaar vervoer in bepaalde steden. Zo rijden er in Utrecht alleen bussen en hebben Den Haag en Rotterdam ook te maken met tram- en metropassagiers. RET-woordvoerder Frouke Albers geeft aan dat er in Rotterdam heel veel toezicht op agressie en geweld is. Er worden veel personeel en camera’s ingezet. Echt goed nieuws kan de Aalbers de daling echter niet noemen. “Op jaarbasis vallen nog steeds 127 klappen. Het is hoogstens minder slecht nieuws.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: admin

2 reacties op “‘OV-chipkaart maakt openbaar vervoer veiliger’”

AatPieta Langeveld|20.05.15|11:57

ik zit regelmatig in de bus met mijn ov kaart (4 jaar )en heb nog nooit controle gehad laat staan gezien
minstens de helft van de instappers checkt niet in ! hoeft dat niet ? ? ?
vind het niet vreemd dat ov bedrijven verlies draaien

Aat langeveld Almere

Tristan|31.01.12|07:48

Ik ben er NIET van overtuigd dat het aantal zwartrijders sinds de invoering van de ov-chipkaart is afgenomen. In elk geval in Rotterdam en Utrecht zijn het aantal controleurs en het aantal controles op zwartrijden juist meer dan verdubbeld sinds de invoering van de ov-chipkaart

Als die kaart er echt voor zorgt dat het zwartrijden minder wordt, waar zijn al die controleurs en controles nog voor nodig?

Nee, dit artikel bestaat wat mij betreft uit halve waarheden en hele leugens!