Veilige fietsroutes

Fietsersbond: ‘Investeer 1,7 miljard euro in fietsinfrastructuur’

Drukke fietspaden
Reinder Rustema pleit voor het behouden van fietspaden voor fietsers op eigen kracht. Gemeente Amsterdam

Om te zorgen voor veiligere fietsroutes is volgens onderzoekers van de Fietsersbond en ingenieursbureau Sweco 1,7 miljard euro nodig. Veilig Verkeer Nederland sluit zich daarbij aan. Met het geld kunnen meer en bredere fietspaden worden aangelegd.

De onderzoekers constateren in het onderzoek, dat ze uitvoerden in opdracht van Bouwend Nederland, dat onveilige fietsroutes de kans op ongevallen vergroten en dat veel middelbare scholieren hiermee te maken krijgen op weg naar school. Het gaat om te smalle fietspaden, noodgedwongen fietsen op wegen met gemengd verkeer en gevaarlijke oversteekplaatsen op 80 kilometerwegen.

Stikstofproblematiek

De 1,7 miljard euro is volgens de Fietsersbond nodig om fietsroutes te verbreden en om nieuwe fietspaden en oversteekplaatsen aan te leggen. “De investeringen per gemeente of provincie verschillen, maar over het algemeen geldt dat meer mensen de fiets pakken en er veel meer soorten fietsen zijn zoals brede bakfietsen en fatbikes”, licht voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser toe. “Om de veiligheid van scholieren te verbeteren, pleiten wij ervoor dat gemeentebesturen kijken naar de noodzaak van investeren in de lokale fietsinfrastructuur. Die investeringen zijn met de huidige stikstofproblematiek wél mogelijk.”

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer/ANP