Dode en gewonden door dichte mist

Kettingbotsing in de mist op de A7 (foto: ANP)
Bron: ANP

Er zijn in het hele land meerdere ongevallen gebeurd door de dichte mist die afgelopen dagen in Nederland hing. In Friesland vielen daarbij één dode en meerdere gewonden. De ANWB en het KNMI waarschuwden op oudjaarsdag al om niet de weg op te gaan. Vanwege de dichte mist kon het zicht op plekken erg beperkt zijn en kon tijdens de jaarwisseling zelfs teruglopen tot minder dan 10 meter vanwege het vuurwerk. 

De mist was vooral heel erg in het noorden van het land en daar werd dus ook code rood afgegeven. In de rest van Nederland was code geel van kracht. Maar dit kon niet voorkomen dat dinsdag toch twee flinke kettingbotsingen plaatsvonden. Bij Akkrum botsten dertig auto’s op elkaar en dit ongeval kostte één persoon het leven. Iets later botsten ook nog een dertig tot veertig auto’s op elkaar botsten op de A7, tussen de knooppunten Joure en Heerenveen. Daarbij vielen geen gewonden.

Zicht

Op Twitter circuleren beelden van dichte mist op plekken waar geen code rood was afgegeven. Dit was onder andere het geval in Limburg en het oosten van Nederland. Volgens Weeronline was de laagst gemeten zichtwaarde 14 meter en dat was het geval bij Maastricht Aachen Airport. Weeronline geeft echter ook aan dat het zicht in Groningen, Driesland en Drenthe op bepaalde plaatsen niet eens 10 meter was. Dit gebeurde op plekken waar geen officiële meetpunten stonden.

Ook op nieuwjaarsdag waren de problemen nog niet voorbij. Code rood werd ingetrokken, maar gedurende de dag werd opnieuw code geel gegeven voor de provincies Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland, Flevoland en Overijssel. Er vonden ernstige ongevallen plaats in het oosten en zuiden van het land. Meerdere auto’s raakten betrokken bij een botsing bij Rijssen en ook in Noord-Brabant waren meerdere ongelukken door de dichte mist.

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.