Kamer eist uitleg van minister over stint na nieuwe feiten

Een Stint voor kinderen. Foto: Stint

De Tweede Kamer reageert verbijsterd op het nieuws dat minister Cora van Nieuwenhuizen wist dat de elektrische bolderkar stint nooit de weg op had gemogen. Partijen eisen uitleg van de minister.

RTL Nieuws meldt dat bij de keuring van de stint verkeerde eisen zijn gebruikt. Hoewel keuringsinstantie RDW en de toenmalige minister daarvan wisten, is de stint in het voorjaar van 2011 toch de weg op gegaan. Van Nieuwenhuizen was daarvan op de hoogte, maar hield het document met daarin de verkeerde eisen achter voor de Tweede Kamer.

Schrik

Dit terwijl de Kamer na het ongeluk met de stint in Oss vorig jaar juist vroeg om alle documenten over de keuring van de stint. Partijen willen dan ook uitleg. “Dit is geen fraai beeld. Deze handelwijze van het ministerie destijds vraagt opnieuw om uitleg van de minister”, aldus CDA-Kamerlid Wytske de Pater-Postma. Je moet ervan op aan kunnen dat veiligheid een absolute prioriteit is bij de toelating van dit soort voertuigen.”

“Ik schrik van deze berichten”, zegt Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie. “Ze roepen veel nieuwe vragen op. Waarom is de stint na het ontdekken van de fout in de concept-eisen niet opnieuw gekeurd?”

Kwalijke zaak

Volgens SP’er Cem Laçin was het al duidelijk dat het keuringsproces niet deugde. Dit bericht “bevestigt dat”. “Als de minister documenten heeft achtergehouden is dat echt een kwalijke zaak. Ze heeft wat uit te leggen, want dit zou onacceptabel zijn.” Vervolgens moet de Kamer volgens Laçin kijken of de verklaring van Van Nieuwenhuizen “stand houdt”.

Ook Rutger Schonis, Kamerlid van D66, ziet dat de hele procedure “onzorgvuldig is verlopen”. Volgens hem blijkt “keer op keer” dat het ministerie het toezicht niet op orde heeft.

De eisen waaraan de stint moest voldoen waren helder, maar de manier waarop deze eisen moesten worden getoetst, was niet eenduidig, reageert minister Van Nieuwenhuizen. Ze zegt dit ook “expliciet” aan de Tweede Kamer te hebben gemeld.

Bron: ANP

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.