Oss onthult monument jaar na fataal ongeluk met stint

Stint. FOTO: Stint

Vrijdag, precies een jaar na het dodelijke ongeval met de stint in Oss, is in de Brabantse gemeente een herdenkingsmonument onthuld. De plek is niet alleen ter herinnering aan de vier kinderen die 20 september 2018 om het leven kwamen, maar moet troost bieden aan iedereen die een kind verloren heeft.

Het monument ‘Vlinderboek’ staat in het Elzeneindpark bij de kruising Coornhertstraat en Joost van den Vondellaan. De onthulling van het monument door burgemeester Buijs-Glaudemans gebeurde op vrijdag 20 september om 16.00 uur.

Erkenning

Oss heeft volgens persbureau ANP bewust gekozen voor een stille locatie in het park en niet bij het station Oss West, waar het dramatische ongeval gebeurde. Daar blijkt te veel omgevingsgeluid.

Ossenaren gaven na het drama aan behoefte te hebben aan een plek waar ze troost kunnen vinden. In de periode daarna werd gemeente ook door meerdere mensen benaderd die een persoonlijk verlies hebben geleden en ook graag een monument willen. Ouders die hun kind zijn verloren willen erkenning voor hun verdriet.

Eigen gelegenheid

Daarom heeft gemeente Oss er voor gekozen om een plek in te richten voor iedereen die een kind heeft verloren. Na de onthulling kan iedereen er een bezoek aan brengen, op eigen gelegenheid en op het moment dat het beste past.

Het monument is ontworpen door Sjef Hoogstede, een bekende in Oss. Hij ontwierp ook de os op de rotonde bij de Kantsingel, de pillenstrip bij het centraal station en het kromgebogen zwaard op de rotonde van de Molenstraat.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.