Grote fouten bij vastzetten van kinderen in de auto

Infographic babyzitje FOTO VEILIGHEIDNL

8 op de 10 kinderen zitten niet veilig in de auto. Zo is de helft van de autostoelen niet goed geïnstalleerd en zitten 6 op de 10 kinderen te los in de autostoel doordat ouders de gordeltjes van het harnasje niet goed aantrekken. Dat blijkt uit onderzoek van de Taskforce Kinderveiligheid, een samenwerkingsverband van meer VeiligheidNL, Maxi-Cosi, en ErasmusMC. De partijen noemen de resultaten ‘verontrustend’ en roepen ouders met klem op om de autostoel met aandacht te installeren en hun kind goed vast te zetten.

VeiligheidNL voerde het onderzoek ‘Veilig vervoer jonge kinderen in de auto’ uit. In juli en augustus van dit jaar observeerden de onderzoekers hiervoor 470 kinderen van 0 tot en met 8 jaar. Het onderzoek is een herhaling én uitbreiding van een observatieonderzoek van de Taskforce uit 2013, waarbij alleen het veilig vervoer van kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar is geobserveerd.

Andere uitkomsten

9 op de 10 bestuurders zijn er overtuigd dat een kind veilig in een auto vervoerd wordt. Maar observatiegegevens laten volgens de onderzoekers echter hele andere uitkomsten zien. 8 op de 10 kinderen (83 procent) wordt niet veilig vervoerd doordat op een of meerdere criteria fouten worden gemaakt.

In totaal blijkt dat 7 procent van de kinderen in een verkeerd type stoel (of geen stoel) zit. Bij 49 procent van de geobserveerde kinderen is de autostoel niet goed bevestigd in de auto. Tot slot is 59 procent van de kinderen niet goed bevestigd in de autostoel.

Grotere kans

Dat de gordeltjes van het harnassysteem te los zitten, is de meest gemaakte fout bij bevestiging van het kind in de baby- en peuterautostoel (respectievelijk 30 procent en 40 procent). Bij de bevestiging van de kinderautostoelen is de meest gemaakte fout dat de gordel niet de juiste route volgt (41 procent) en bij de bevestiging van het kind in de autostoel dat de gordel niet over het midden sleutelbeen loopt (48 procent).

Kinderen die voor een kort ritje in de auto zaten, worden volgens de onderzoekers niet onveiliger vervoerd dan kinderen die een langere rit maken. Ook de leeftijd, het geslacht en de opleiding van de bestuurder spelen geen rol bij het veilig of onveilig vervoeren van de kinderen. Wel blijkt dat de kans groter is dat kinderen onveilig vervoerd worden als de bestuurder van de auto niet een ouder is, maar bijvoorbeeld een opa of oma.

Auteur: Jan Pieter Rottier

1 reactie op “Grote fouten bij vastzetten van kinderen in de auto”

Remko Zeven|26.11.18|12:51

Over opleiding had ik al willen beginnen maar dit blijkt volgens het onderzoek geen (?) rol te spelen. Toch vraag ik me af hoe een bestuurder zo dom kan zijn geen oog en begrip te hebben voor de drie aangehaalde aandachtspunten. En ja, deze vorm van “domheid” kan goed samengaan met een hoge(re) opleiding. Kinderen reizen zelfs nog geregeld als projectielen mee in de auto …