Bijna 1 op de 4 Belgische bestuurders weet niet precies wat ritsen is

ritsenSinds 1 maart 2014 is in België ritsen verplicht op plaatsen waar er een rijstrook wordt onderbroken. Een enquête van het BIVV geeft aan dat 1 op 4 niet exact weet hoe het werkt.

In Nederland is ritsen niet wettelijk geregeld. Soms wordt wel met borden aangegeven waar het ritsen bij voorkeur moet plaatshebben.

In België is ritsen sinds 2014 opgenomen in de wegcode. Die zegt daar het volgende over: “De bestuurders die, bij sterk vertraagd verkeer, rijden op een rijstrook die ophoudt of waarop het verder rijden wordt verhinderd, mogen slechts vlak voor de versmalling invoegen in de aangrenzende vrije rijstrook. De bestuurders die rijden op die vrije rijstrook, moeten vlak voor de versmalling beurtelings voorrang verlenen aan één invoegende bestuurder; in geval het rijden op zowel de linker als op de rechter rijstrook wordt verhinderd, moet eerst voorrang worden verleend aan één bestuurder op de rechter rijstrook en daarna aan één bestuurder op de linker rijstrook.”

Uit de enquête van het BIVV blijkt dat meer dan 9 op 10 bestuurders wel eens gehoord heeft van het principe, maar slechts 77% van de bestuurders kan exact uitleggen wat het principe inhoudt. En 69% van de bestuurders observeert minstens 1 maal per week een andere bestuurder die op een foute manier ritst. Meer dan 61% raakt hierdoor geïrriteerd, aldus het BIVV die pleit voor betere voorlichting.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.