Utrecht bouwt spectaculaire P+R voorziening langs A2

Langs de A2 Utrecht-Amsterdam, tussen Kantorenpark Papendorp en knooppunt Hooggelegen komt een grootschalige P+R-voorziening met 2000 parkeerplaatsen. P+R Hooggelegen is onderdeel van het programma P+R, een deelprogramma van het programma Bereikbaarheid en Luchtkwaliteit. Daarvoor investeert Utrecht in nieuwe ‘Stadspoorten’ met P+R aan de rand van de stad en in aansluitend openbaar vervoer van hoge kwaliteit. De locatie voor P+R Hooggelegen is dan ook zo gekozen, dat gebruikers direct kunnen overstappen op de HOV-lijn tussen Leidsche Rijn en Utrecht Centraal.

JHK Architecten en KCAP Architects&Planners hebben de Europese aanbesteding gewonnen voor het project. Het zal in twee fasen worden gerealiseerd, elk bestaand uit een gebouw van 31.000 m2 met elk 1.000 parkeerplaatsen. De oplevering van fase 1 is gepland in 2011, die van fase 2 tussen 2012 en 2015.

‘Het ensemble vormt een landmark aan de snelweg’, aldus de architecten. ‘Opgetild boven maaiveld, steken de 9 en 7 verdiepingen hoge gebouwen uit boven het nieuwe viaduct en de geluidswal.’
Op de tweede verdieping verbindt een overdekte looproute de twee gebouwen met elkaar, en vormt het de verbinding tussen de garage en de bushalte, de bezoeker leidend langs commerciële voorzieningen. De begane grond is in zijn geheel vrij gehouden voor de in- en uitritten, minibusjes, taxi’s en Kiss & Ride.
In het hart van beide parkeergarages zien we grote open ruimten met bomen. De open gevels zorgen voor daglicht en natuurlijke ventilatie.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.