Verkeersgedrag

Vervoerregio Amsterdam start campagne voor vriendelijkheid in het verkeer

Foto: fietspad Amsterdam.
Volgens ruim de helft van de respondenten is het te druk op de weg. Foto: Shutterstock, Sergii Figurnyi.

De Vervoerregio Amsterdam is vorige week een campagne gestart in al haar veertien gemeenten om verkeersdeelnemers aan te moedigen rekening met elkaar te houden. Onderzoek in de regio wijst namelijk uit dat bijna een kwart van de respondenten weleens een conflict heeft met andere weggebruikers. De campagne bestaat onder meer uit posters en een kunstwerk en duurt nog de hele maand juni. 

Hoewel 85 procent van de ondervraagden zegt genoeg rekening te houden met andere mensen, ervaart slechts 31 procent van de mensen dat andere verkeersdeelnemers rekening houden met henzelf. Daarnaast vindt ruim de helft (51 procent) dat het nu te druk is op de weg.

De start van de campagne vond vrijdag plaats in het Vondelpark, waar werd aan voorbijgangers gevraagd: ‘Hoe houd jij rekening met anderen in het verkeer?’ en ‘Hoe kunnen anderen rekening houden met jou?’ De aanwezige kunstenaar verwerkte de antwoorden ter plekke in een groot kunstwerk. “Ik heb een snelle fiets, maar hou me altijd in als ik een ouder iemand voor me op een gewone fiets zie rijden”, zei iemand. “Met vriendelijk vragen of je er even langs mag, bereik je meer”, liet een ander weten.

Posters

De campagne bestaat verder uit posters waarop bijvoorbeeld staat: “Druk op de weg? Houd rekening met elkaar”. Ook gaat er een filmpje rond op social media, waarop de Vervoerregio weggebruikers adviseert om elkaar te bedanken, voorspelbaar gedrag te vertonen en vooruit te kijken en scherp te blijven.

“Voor Vervoerregio Amsterdam blijft dit een belangrijke campagne. Natuurlijk werken we aan een zo goed mogelijke infrastructuur, maar een groot deel van verkeersveiligheid is het gedrag van de weggebruikers”, zegt Gerard Slegers (vicevoorzitter bestuur Vervoerregio Amsterdam). “Door meer rekening met elkaar te houden, goed te communiceren in het verkeer en geduld te hebben, kunnen we irritaties, gevaarlijke situaties en zelfs ongelukken vermijden.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Laura Houtenbrink