Verkeersveiligheid

Utrecht gaat brom-en snorfietsen ‘flitsen’ op het fietspad

Beeld: een scooter in Utrecht
as sinds 2023 moet de snorfiets op sommige plekken in Utrecht op de rijbaan rijden. Foto: Shutterstock, UA-pro

De gemeente Utrecht gebruikt vanaf 15 april een mobiele kentekencamera om te controleren of brom- en snorfietsers op de rijbaan rijden. Uit metingen blijkt dat ongeveer driekwart van de brom- en snorfietsers nog op het fietspad rijdt op plekken waar dat niet is toegestaan. En dat is onveilig, zo vindt wethouder Lot van Hooijdonk.

De bromfiets mocht al niet op het fietspad, maar de snorfiets mocht dat eerst wel. Pas sinds 2023 moet de snorfiets op sommige plekken in Utrecht op de rijbaan rijden. “Brom- en snorfietsers zijn breder én gaan sneller dan andere fietspadgebruikers. Dit kan onveilige situaties veroorzaken en drukte op het fietspad”, aldus de wethouder.

“Wij vinden het belangrijk dat iedereen veilig gebruik kan blijven maken van het fietspad.” De Utrechtse politie handhaaft al op snelheid, het dragen van een helm, en het rijden op de juiste plaats van de weg. De gemeente verwacht dat digitale handhaving hieraan gaat bijdragen.

Bekeuring

De camera verplaatst binnen het gebied waar de snorfiets op de rijbaan moet. Dit gebied wordt met verkeersborden aangegeven. De camera wordt ingezet bij drukke fietsroutes waar een verhoogd risico is op verkeersongevallen door brom- en snorfietsers op het fietspad, en locaties waar veel meldingen zijn van dit soort wangedrag. Bestuurders die zich niet aan de regels houden, krijgen een bekeuring.

Utrecht zet de camera voor ten minste één jaar in. In september dit jaar meet de gemeente opnieuw hoeveel brom- en snorfietsers zich aan de regels houden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Laura Houtenbrink

1 reactie op “Utrecht gaat brom-en snorfietsen ‘flitsen’ op het fietspad”

ReindeR Rustema|16.04.24|15:42

Op de illustratieve foto staat geen snor- of bromfiets maar een motorfiets. Een Piaggio MP3 (van 3 wielen) en 300 van de cilinderinhoud. Dat is toch wel 6x meer dan die van een snorfiets. https://en.wikipedia.org/wiki/Piaggio_MP3