Verkeersveiligheid

Veilig Verkeer Nederland ziet meer mensen met fietshelm

Beeld: kind met helm
Met name kleine kinderen en ouders dragen vaker een helm. Beeld: Shutterstock, Ruud Morijn Photographer.

Het dragen van een fietshelm is in ons land niet verplicht, maar Veilig Verkeer Nederland (VVN) ziet vaker met name kleine kinderen en ouderen er een dragen. “We zien het straatbeeld veranderen”, zegt een woordvoerster in aanloop naar de derde editie van de Dag van de Fietshelm die woensdag plaatsvindt. Ze verwacht dat een landelijke helmplicht er voorlopig nog niet komt. “We blijven inzetten op het stimuleren van het vrijwillig gebruik van een helm.”

Zo heeft de organisatie momenteel een pilot lopen bij de praktische verkeersexamens, die vorige week zijn begonnen voor scholieren uit groep 7 en 8. Bij drie scholen krijgen kinderen een fietshelm aangeboden die ze kunnen dragen bij het afleggen van hun examen. Volgens de woordvoerster was dit bij de eerste school een succes. “We hadden twintig fietshelmen meegenomen en die gingen als warme broodjes weg. We waren zelf ook aangenaam verrast dat kinderen ervoor openstonden een helm te dragen.” De andere twee scholen volgen nog.

Kwestie van lange adem

Het dragen van een fietshelm is een kwestie van lange adem, zegt de verkeersveiligheidsorganisatie. “We hebben hier een fietscultuur, waarbij kinderen al jong leren fietsen”, zegt de woordvoerster. In het buitenland wordt fietsen volgens haar vaak gezien als sportief uitje, waardoor mensen sneller geneigd zijn een helm op te zetten. “Wat best gek is, want hier in het verkeer zijn ook gevaarlijke situaties. Niet alleen tijdens het mountainbiken in het bos.”

In Denemarken is een vergelijkbare fietscultuur, weet de woordvoerster. “Daar zijn ze tien jaar geleden begonnen met het stimuleren van het dragen van een fietshelm. Dat bleek succesvol, want meer dan de helft van de mensen draagt er nu een helm. Wij willen op dezelfde manier mensen stimuleren.”

Redden van ernstig letsel

De organisatie doet dat onder meer door te wijzen op de verkeersveiligheid en het verlagen van de kans op (dodelijk) letsel door het dragen van een fietshelm. “Als je al vroeg bij een kind begint met het dragen van een helm, dan hopen we dat het normaliseert en ze dit later blijven doen”, aldus de woordvoerster. VVN is blij te zien dat steeds meer ouderen een fietshelm gebruiken. “Ze beseffen dat een helm ze kan redden van ernstig letsel.”

De Fietsersbond herkent het beeld dat meer ouderen een helm dragen, zegt een woordvoerster. De bond herhaalde zijn eerdere standpunt niet tegen een helm te zijn, maar wel tegen een helmplicht. De bond vreest dat mensen minder de fiets pakken als ze verplicht een helm moeten dragen.

Auteur: ANP