Dag van de Fietshelm

Drenthe geeft 65-plussers korting op een fietshelm

Beeld: fietsers in Oldenzaal
Uit onderzoek blijkt dat het dragen van een fietshelm de kans op ernstig hersenletsel verlaagt Shutterstock, Ronald Wilfred Jansen

65-plussers in Drenthe kunnen vanaf 10 april met korting een goedgekeurde fietshelm aanschaffen. Op die manier wil de provincie de fietsveiligheid van deze groep bevorderen. De Stichting Bevordering Verkeerseducatie (SBV) ontvangt voor deze actie een subsidie van 74.550 euro van de provincie. Er is budget voor 2.000 fietshelmen.

Dit heeft het college van Gedeputeerde Staten besloten. “Verkeersveiligheid vinden we belangrijk in Drenthe. Dit geldt zeker voor kwetsbare gebruikers zoals fietsers”, zo legt gedeputeerde Henk Jumelet uit. “Daarom willen we vanuit het programma ‘Doortrappen Drenthe’ extra aandacht vragen voor het dragen van een fietshelm voor 65-plussers. Naast het creëren van bewustwording, willen we deze mensen stimuleren om een helm aan te schaffen, zodat zij zo lang mogelijk veilig kunnen blijven fietsen. Dit gaan we doen met een kortingsactie.”

Uit onderzoek blijkt dat het dragen van een fietshelm de kans op ernstig hoofd- en hersenletsel met 60 procent verkleint, en de kans op dodelijk hoofd- en hersenletsel met 70 procent, ten opzichte van fietsers die geen helm dragen.

10 april is de Nationale Dag van de Fietshelm. Op die dag kunnen Drenthenaren die ouder zijn dan 65 jaar een goedgekeurde fietshelm aanschaffen met 25 euro korting. De bon is geldig bij helmen met een adviesprijs vanaf 49 euro. De actie loopt tot 8 mei 2024.

Lees ook:

Auteur: Laura Houtenbrink