milieu

Den Haag stelt zero-emissiezone in voor centrum en strand

Beeld: een auto rijdt Den Haag in via de snelweg. Shutterstock.
Foto ter illustratie Shutterstock, Bilal Kocabas

In het centrum van Den Haag mogen over een jaar alleen nog vrachtauto’s en bestelbusjes rondrijden die geen broeikasgassen uitstoten. Die regel gaat in 2025 in. Een jaar later gaat dit ook gelden voor Scheveningen en Kijkduin aan de kust.

Milieuwethouder Robert Barker (Partij voor de Dieren) heeft de maatregel donderdag naar buiten gebracht. De zogenoemde zero-emissiezone moet zorgen voor een betere luchtkwaliteit en minder geluidsoverlast, stikstofdepositie en CO2-uitstoot, licht hij toe.

Uitzonderingen

Den Haag komt wel met uitzonderingen. Zo kan een voertuig dat niet aan de voorwaarden voldoet maximaal twaalf dagontheffingen per jaar krijgen om toch in de gebieden te komen. Ook komen er ontheffingen voor bijvoorbeeld kermis- en circustrucks en verhuisauto’s.

Den Haag heeft momenteel een milieuzone. In het centrum mogen geen oude en vervuilende personenauto’s, bestelbusjes, vrachtwagens en touringcars komen die op diesel rijden. Dat blijft zo voor personenauto’s. De gemeente wil toerbussen vanaf 2027 ook alleen toelaten als ze geen schadelijke stoffen uitstoten.

Lees ook:

Auteur: Laura Houtenbrink

Bron: ANP